GİRESUN (AA) - Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, fındık üreticilerinden ekim ayında bahçelerinde gerekli bakım ve zirai mücadele çalışmalarını yapmalarını istedi.

Karan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2015 ürünü fındık hasadının sona erdiğini belirtti. 

Ekim ayıyla birlikte fındık bahçelerinde gelecek hasat döneminin hazırlıklarının başladığını vurgulayan Karan, "Bunun için de budamaya önem verilmelidir. Öncelikle fındık dalları ayıklanmalı, kurumuş, kırılmış veya verimden düşmüş dallar hatta ocaklar çıkarılarak yerleri yeni gen kök sürgünlerine bırakılmalıdır. Bu arada gereksiz kök sürgünleri de ayıklanmalıdır" dedi.

Üreticilerden bahçelerinde bu ay içinde zirai mücadele de yapmalarını tavsiye eden Karan, şunları kaydetti:

"Kışlık gübre adı verilen fosforlu ve potasyumlu gübrelerin toprağa verilme zamanı da ekim, kasım aylarıdır. Genellikle 3 yılda bir verilen fosforlu gübrelerde, ocakların çevresinde dalların altına gelecek şekilde 10-15 santimetre derinlikte açılacak 20-30 çukura atılarak kullanılmalıdır. Yine mayıs böceği larvaları ile ilaçlı mücadele de eylül, ekim aylarında yapılır. Bunun için 1 metrekare çerçeve ile bahçenin az görülen 16 ayrı yerinde işaretleme yapılır. Buralar 25 santimetre derinliğinde kazılır bir örtü üzerine alınan toprak incelenerek çerçeve alanında 3 larva varsa toprak ilaçlaması yapılmalıdır."