ORDU (AA) - HAYATİ AKÇAY - Geçen yıl 110 ülkeye yapılan fındık ihracatından 2 milyar 314 milyon dolar döviz girdisi sağlanması, sektörde mutlulukla karşılandı. 

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünya fındık üretim ve ihracatının yaklaşık yüzde 75'ini elinde bulunduran Türkiye'nin geçen yıl 110 ülkeye 252 bin 528 ton iç fındık sattığını hatırlattı.

Oluşan tabloyu, geçen mart ayında etkili olan zirai donun sonucu artan fiyatların da etkilediğini ifade eden Bayraktar, "Fındıkta 2 milyar doların üzerinde döviz girdisinin sağlanması bir rekordur" dedi. 

"Fındık ürününü ve üreticisini her zaman korumamız gerekiyor" diyen Bayraktar, şöyle konuştu:

"Geçen yıl 2 milyar doların üzerinde bir ihracat rakamımız var. Şunu her zaman söyleyebilirim ki fındık yüz akımız olan bir ürünümüzdür. Bu bir rekordur ancak bu rakamların oluşması fındık fiyatlarının yükselmesiyle de alakalı. Serbest piyasada fiyatlar şu günlerde 16 lira seviyesine kadar yükseldi. Normal koşullarda bu fiyatları bulmamız mümkün değil. Bu, doğal afetlerin getirdiği arz eksikliğiyle alakalı."

Gelecek yıllarda da bizim özellikle dış talebe uygun üretim yapılması gerektiğinin altını çizen Bayraktar, "Özelikle bahçelerimizi yenilememiz ve gençleştirmemiz gerekiyor. Verimlilik rakamlarını yukarılara çıkarmamız şart. Böyle olduğunda dünya piyasalarını kimseye kaptırmayız. Yani üretimde geriye doğru değil, devamlı ileriye gitmemiz lazım. Bunun için de kaliteli standart fındık yetiştirmeliyiz" ifadelerini kullandı.

- "Üretici desteklenmeli" 

Bayraktar, fındık üreticilerine desteğin devam etmesini istediklerini, konuyla ilgili Bakanlıkla görüştüklerini aktararak, şunları kaydetti:

"Fındık üreticisi için alan bazlı destek devam etmeli. Üreticilerimizden talepleri sayın Bakan'a ilettik. Geçen sezon fındıkta yaşanan bir afet söz konusu. Bu nedenle üreticilerimiz alan bazlı desteğin devamını istiyor. Yani borcunun yapılandırılmasının yanında böyle bir talepleri de var. Sayın Bakan da alan bazlı desteğin devam edeceğini söyledi. Bundan memnuniyet duyuyoruz."

Şemsi Bayraktar, fındık üreticilerinden, yeni afetlere karşı ürünlerini sigorta yaptırmalarını istedi.