ORDU (AA) - Ünye Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü, fındık zurufunun kompost yapılıp bahçelerde gübre olarak değerlendirilmesi gerektiğini bildirdi.

Ünye Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, halk arasında kavçuk ya da kavsak olarak bilinen fındık zurufunun gübre olarak değerlendirilebileceği belirtildi.

Açıklamada, zurufun kompost şekline getirilerek kullanılmasına vurgu yapılırken, olgunlaşmadan fındık bahçelerinde kullanılmasının küllenme hastalığına yol açacağına dikkat çekildi.

Müdürlükten yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Hasat edilen fındıkların patozlama işlemi sonrası fındık zurufu atık olarak ortaya çıkmaktadır. Araç yollarında fındık zurufları yığın halinde bırakılmamalıdır. Yangın riski ve çevre kirliliği açısından fındık zurufları yakılmamalıdır. Fındık zurufu, olgunlaşmadan gübre amaçlı fındık bahçelerimizde kullanılmamalıdır. Zira bu durumda külleme hastalığı etmenine kışlama ortamı oluşturmakta, ayrıca aflatoksin oluşumunu artırmaktadır. Değerli bir organik madde kaynağı olan fındık zurufunu ‘kompost’ yaparak fındık ve sebze bahçelerimizde doğal gübre olarak kullanabiliriz. Bunun için bahçemizin uygun yerinde zuruf yığın yapılarak bolca ıslatılmalı, kat kat sönmemiş kireç ilave ederek en az altı ay olgunlaşmasını ve pişmesini sağlamalıyız. Bu şekilde zurufta bulaşık olan hastalık etmeni mikroorganizmalarda yok olacaktır."