ORDU (AA) - Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, "FİSKOBİRLİK stok görevi de yapacağından müdahale alımlarına her zaman hazırdır" dedi.

Bayraktar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu sezon fındık rekoltesinin geçen yıla oranla biraz fazla olmasıyla fiyatların serbest piyasada 10 lira seviyelerine kadar düştüğünü anımsattı.

Fiyatların düşmesiyle üreticilerin hayal kırıklığı yaşadığına işaret eden Bayraktar, "Geçmiş yıllarda FİSKOBİRLİK devlet desteğiyle piyasada müdahale rolü oynuyordu. Böylelikle serbest piyasada fiyatlar bu denli düşmüyordu" diye konuştu.

Bayraktar, üreticilerin alın terinin hakkının verilmesi adına FİSKOBİRLİK'in yeniden devlet desteklemesiyle piyasaya sokulması gerektiğini savunarak, "Biz çok fazla bir şey istemiyoruz. Sadece fındık alımı sırasında FİSKOBİRLİK güçlendirilsin. Böylelikle serbest piyasadaki fiyat kademeli olarak yükselir" ifadesini kullandı. 

Şu anda serbest piyasada isteyen tüccarın kendi fiyatını belirlediğini ve ona göre fındık alımı yaptığını dile getiren Bayraktar, "Hal böyle olunca fiyatlar bir türlü artmıyor. Geçen yıl 22 liraya kadar çıkan fiyat bir anda 10 liraya kadar düştü. Tamamen tüccarın insafına kalmış bir durum söz konusu. Bunun için FİSKOBİRLİK stok görevi de yapacağından müdahale alımlarına her zaman hazırdır" dedi.

Bayraktar, şu anda serbest piyasada sistemin tıkandığını kaydederek, "Tıkanan bu sistemin anahtarı sadece FİSKOBİRLİK'tir. Eski günlerde olduğu gibi FİSKOBİRLİK yeniden üreticilerin yanında olmaya hazırdır. Bu konuda FİSKOBİRLİK'e destek bekliyoruz. Üreticilerimiz ve sivil toplum kuruluşlarımızdan da aynı desteği bekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Bayraktar, birçok sanayiciyle yaptıkları ikili görüşmede FİSKOBİRLİK'in yeniden müdahale alımıyla ilgili devreye girmesi yönünde ortak görüş olduğunu sözlerine ekledi.