Kripto para denildiğinde ilk akla gelen varlık olan Bitcoin, henüz 13 yıllık bir geçmişe sahip olmasına karşın milyonlarca kişi tarafından kullanılan bir ödeme ve yatırım aracı. Bitcoin, kripto para devriminin öncüsü olması nedeniyle, kurulduğu günden bu yana birçok tartışmanın içinde yer aldı. Hızla değer kazanan, 13 yıl içinde değerini on binlerce kat artırmayı başaran Bitcoin, getirdiği yenilikçi teknolojiler ve özellikleri ile çok özel bir ağ. Peki Bitcoin, gerçekten güvenilir bir yatırım aracı mı?

Bitcoin’in getirdiği yenilikler

Dijital para teknolojisinin geçmişi Bitcoin’den çok eskiye, 30-40 yıla dayanmakta. Ancak Bitcoin’den önceki projeler internet ekosisteminde kabul görmedi. Bitcoin’in getirdiği en önemli yenilik, blokzinciri teknolojisi oldu. Dünyanın dört bir yanında, binlerce bilgisayarda eşzamanlı bir şekilde güncellenen bir veritabanı olarak ifade edebileceğimiz Bitcoin, dağıtık defter teknolojisinin öncüsü oldu. Bitcoin, ‘eşler arası elektronik para transferi’ başlıklı whitepaper (teknik döküman) belgesinde, gelişmiş kriptografik algoritması ile güvenli bir dijital para transferi yapmayı sağladı. Klasik bankacılıkta transferler merkezi sunucular üzerinden yapılırken, Bitcoin ağında A ve B kişisi arasındaki transferin bilgi işlem gereksinimi, madencilik donanımını ağ için açan C ve D kişileri tarafından karşılanır. Bu işlem sonucunda, C ve D kişileri, blok ürettikleri için Bitcoin ile ödüllendirilir.

Merkeziyetsizlikten gelen güven

Bitcoin ağı, klasik finans kuruluşlarından farklı olarak merkeziyetsiz yapıdadır. Bir merkez bankası, kurum ya da devlet Bitcoin blokzinciri üzerinde herhangi bir değişiklik yapamaz. Bir transferi engelleyemez. Buna ek olarak, Bitcoin ağı bu yapısı ile küresel bir ödeme aracı konumuna sahiptir. Ağ üzerinde yapılan tüm transferler, dünyanın dört bir yanına dağılmış madenciler tarafından doğrulanır ve veritabanındaki tüm işlemler kaydedilir. Bitcoin’in ödül sistemi, ağ içindeki işlemlerin güvenli bir şekilde yapılmasını sağlar. Bitcoin ağı, içerdiği yüksek madencilik yapısı ile, ağ saldırılarına karşı korumalı hale getirilmiştir. Zira, Bitcoin ağına saldırmak için gerekli olan maliyet, milyarlarca dolarla ifade edilebilir.

Bitcoin güvenliği hakkında bilinmesi gerekenler

Bitcoin, yeni bir teknoloji olarak kabul edilebilir. Kurulduğu günden bu yana kitlesel bir ilgi görmesine karşın, Bitcoin güvenliğini ve gizliliğini sağlamak, kullanıcıların da yükümlülüğünde olan bir konu. Bitcoin yatırımı yapmayı düşünenler için, dikkate alınması gerekenlerden bazı konular şu şekilde:

  • Bitcoin bir dijital para birimidir ve güvenli bir kriptografik algoritmaya (SHA-256) dayanır. Bununla birlikte, Bitcoin cüzdanlarının güvenliğini sağlamak kullanıcıların sorumluluğundadır. Şifre ve anahtar bilgileri kaybedildiğinde, BTC fonuna erişilemeyebilir.
  • Bitcoin ve kripto para borsası piyasası, diğer varlıklara göre daha volatildir. Bu da, değer artış ve azalışların sert olabileceği anlamına gelmektedir.
  • Bitcoin blokzincirinde yapılan işlemler geri getirilemez. Bu nedenle, yanlış bir adrese gönderilen Bitcoin’i geri almanın bir yolu yoktur, bu nedenle yatırma ve çekme işlemleri, dikkatli bir şekilde yapılmalıdır.
  • Bitcoin ağı merkeziyetsizdir, bununla birlikte ağ işlemleri herkes tarafından görülebilir. Bitcoin cüzdan adresleri ve bakiyeleri blokzincirinde halka açıktır.

Kripto para ekosisteminin öncüsü Bitcoin, güvenli bir ağdır. Bununla birlikte, halen deneysel kabul edilebilecek bir teknolojidir. Bu nedenle, ödeme ve transfer işlemleri dikkatli bir şekilde yapılmalı, cüzdan gizliliği titizlikle korunmalıdır. Kredi kartı ile kripto para almak ise KuCoin gibi kredi kartı ile bitcoin alımına izin veren kripto para borsalarında oldukça basittir.