KASTAMONU (AA) - YUSUF ÇELİK - Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Ahmet Özyanık, geçen yıl yetiştirdikleri 91 bin kanatlıyı doğaya saldıklarını belirterek, "Bu şekilde bir taraftan tabiatı desteklemiş oluyoruz, diğer taraftan da halkımızın rekreasyon ve tabiatla buluşmasını sağlamış oluyoruz" dedi.

Özyanık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, av turizminin hayatın parçası, insanların evden çıkması için önemli gerekçelerden biri olduğunu söyledi.

Bu nedenle insanların, avlanmasına izin verilen avların peşinde koşmalarını arzuladıklarını dile getiren Özyanık, bu amaçla gerekli düzenleme ve kolaylıkları sağladıklarını ifade etti.

Bilimsel araştırmalar yaparak kotalar verdiklerine işaret eden Özyanık, şöyle konuştu:

"Eksik türler varsa da üretim faaliyetini yapıp doğaya bırakıyoruz. 2014 içinde 91 bin kanatlı yani kuş ürettik ve tabiata saldık. Bu şekilde bir taraftan tabiatı desteklemiş oluyoruz, diğer taraftan da halkımızın rekreasyon ve tabiatla buluşmasını sağlamış oluyoruz. Ava giden herkesin bir şey vurması gerekmiyor. Çoğu vatandaşımız ava giderken mangal yapmak için yanında her ihtimale karşı bir şeyler götürüyor. En güzeli de avlanmadan, yanında götürdüğün şeyleri yemektir."

- Farla avlanma ve mevsimsiz avlarla mücadele

Özyanık, "Kafana göre avlanma" sloganıyla ulusal ölçekte kampanya düzenlediklerini ifade etti.

Av meraklılarına kurallara uygun hareket etmeleri için yardımcı olduklarını belirten Özyanık, "Kurallara uymadan, katliam yapar gibi avcılıklara da son derece karşıyız. Ciddi yaptırımlarla karşı karşıya kalıyorlar. Özellikle, mevsimi geçtikten sonra yapılan avlar ve far avı, ciddi şekilde mücadele ettiğimiz yöntemlerdendir" diye konuştu.

Doğa korunmadığı takdirde yaşamın zorlaşacağına işaret eden Özyanık, kuralsız ve kaçak avcılıkla sert şekilde mücadeleyi sürdürdüklerini söyledi.

Bu tür avlanmada kullanılan her türlü ekipmana el konulduğunu vurgulayan Özyanık, şunları kaydetti:

"Geçen yıl 200 bin liralık araca bu nedenle el konuldu. Bu, kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Vatandaşlarımızın kurallara riayet etmelerini istiyoruz. Avlanacaklarsa mutlaka kurallara uygun bir şekilde avlansınlar. Onlara her türlü yardımı yapıyoruz."