SAMSUN (AA) - Samsun'da, Canik Belediyesince bu yıl 7'ncisi düzenlenen "Geçmişten günümüze göç" sempozyumu başladı.

Polis Akademisi Başkan Yardımcısı ve sempozyum genel koordinatörü Prof. Dr. Osman Köse, Canik Kültür Merkezi'nde düzenlenen sempozyumun açılışında, sempozyumda göçün tarihsel, ekonomik, sosyal ve politik nedenleri ile sonuçlarının tartışılacağını söyledi.

Göç olgusunun her yönüyle ele alınacağı sempozyum sonunda konuşulan ve tartışılan konuların kitap haline getirileceğini belirten Köse, "Yeni bin yılın başında küresel dünyada yaşanan göçler, dünyayı olduğu kadar Türkiye ve Samsun'u da yakından ilgilendiriyor. Bu nedenle bu sempozyumu önemsiyoruz." dedi.

Köse, sempozyumda bilim insanlarının Anadolu, Kafkasya, Kırım, Rumeli, Orta Asya ve Girit adlarının verildiği salonlarda eski çağlarda Samsun'a yapılan göçler, küreselleşme ve göç, Samsun ve Orta Karadeniz yöresinde göçün sosyolojik tahlili, Anadolu'ya gerçekleştirilen Türk göçleri, 19 yüzyılda Ordu kazasından Canik'e göçler, göçle mekanikleşen insanın öyküsü, Almanya acı vatan, Suriyeli mülteciler, tarihte meydana gelen göçlerin sosyal sonuçları, iç göçler sonucu hayat tarzında meydana gelen değişimler gibi pek çok konu hakkında paylaşımda bulunacaklarını anlattı.

Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek de göçlerin çeşitli kısımlara ayrıldığını, her birinin de kendi içinde nedenleri olduğunu vurguladı.

Göçlerin insanlık tarihi kadar eski olduğuna işaret eden Zeybek, "Göç olgusu çok farklı şekillerde adlandırılıyor. Gönüllü göçler, zorunlu göçler, daimi göçler, geçici göçler, dini göçler... Göçler bizim atasözlerimizde, türkülerimizde, şiirlerimizde, dualarımızda yer alıyor. Bu nedenle göçlerin nedenleri ve gelecek planlamaları çok iyi bilinmelidir." diye konuştu.

Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Doğan Karacoşkun da göçün tarihçiler için farklı anlamlar içerebildiğini, kendisi için ise ayrılık, acı, gurbet, büyük travmalar anlamına geldiğini dile getirdi.

Kilis'te 5 yıl boyunca Suriye'den göç edenlerin yaşantısına tanıklık ettiğine dikkati çeken Karacoşkun, hiç kimsenin zorunlu kalmadıkça göç etmeyeceğini söyledi.

Canik Belediye Başkanı Osman Genç de sempozyum kapsamında iç ve dış göç başta olmak üzere işçi, eğitim ve beyin göçü, mübadele, mültecilik gibi konuları kültürel boyutlarıyla ele alıp irdeleyeceklerini anlattı.

Göçün insanlığın var olmasıyla başladığını vurgulayan Genç, şunları söyledi:

"Günümüzde devam eden göç gelecekte de olacaktır. Sempozyumda tarih, felsefe, sosyoloji, edebiyat, psikoloji yönünden inceleme imkanları olacak. İnsanlık tarihinin kimi zaman dönemeç noktalarını oluşturan ama aynı zamanda da en dramatik öykülerinin yaşandığı göç gerçekliği ve olgusuna sağlıklı çözüm önerileri üretebilinecek. Böylece günümüzde insanlık trajedisine dönüşmüş hadisenin hasarlarının azaltılmasına katkıda bulunulacağı düşünüyoruz."

Üç gün sürecek, 45 oturum gerçekleştirilecek sempozyuma 10 ülke ve 70 üniversiteden 16'sı yabancı 222 bilim insanı katılıyor.