GİRESUN (AA) - Giresun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, gezgin arıcıların konaklama sırasında uymaları gereken kurallarla ilgili bilgilendirmede bulundu.

Müdürlükten yapılan yazılı açıklamada, konaklayacağı yeri belirleyen arıcının, çıkış yapacağı ilin il veya ilçe gıda tarım ve hayvancılık müdürlüğüne gideceği adresi sözlü ya da yazılı beyan ederek "Hayvan Sevklerine Mahsus Yurtiçi Veteriner Sağlık Raporu" alması gerektiği ifade edildi.

Rapordaki sevk adresi ile konaklayacağı adresin aynı olması ve beş gün içerisinde konakladığı il ya da ilçe müdürlüğüne veteriner sağlık raporu ile başvurarak "Arı Konaklama Belgesi"ni (AKB) almalarının zaruri olduğu vurgulanan açıklamada,"Belgesi olmayan arıcının veteriner sağlık raporu vize edilmez. Gezginci arıcılık yapan, kayıtlı olduğu adrese ve/veya kendi arazisine dönen arıcının da arı hareketlerinin kontrolü ve takibi için AKB alması gerekir." denildi.

Belirlenmiş bölgede konaklayacak gezginci arıcının, konaklayacağı yer gerçek kişiye ait ise şahıstan, köy arazisi ise köy muhtarlığından, diğer tüzel kişiliklere ait arazi ise yetkililerden izin alınması gerektiği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Devlet ormanlarında konaklayacak arıcıların ise Orman ve Su İşleri Bakanlığının ilgili birimlerinden izin almaları gerekmektedir. Arılıklar, trafiğin yoğun olduğu bölgelerde yoldan en az 200 metre, stabilize ara yollarda ise en az 30 metre uzaklığa yerleştirilecektir. Gezginci arıcılık yapan arıcılarımız, arılarını çevreye rahatsızlık vermeyecek şekilde meskun mahal dışında bir yere yerleştirecektir."