ANKARA (AA) - Ankara Sinema Derneği tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla düzenlenen Gezici Festival, 22. yolculuğuna yarın başlıyor.

Gezici Festival kapsamında, 25 Kasım-1 Aralık arasında Ankara'da Çağdaş Sanatlar Merkezi ve Alman Kültür Merkezinin ardından, 2-4 Aralık arasında Eskişehir'de ve 5-7 Aralık arasında Kastamonu'da film gösterimleri yapılacak.

Ankara'da başlayacak festivalin Çağdaş Sanatlar Merkezindeki programında Zeki Demirkubuz'un son filmi "Kor", Reha Erdem seçkisinden "Ox-Bow Olayı", dünya sinemasından "Hayvanat", Rıza Sönmez'in çektiği "Orhan Pamuk'a Söylemeyin, Kars'ta Çektiğim Filmde Kar Romanı da Var" ve yine dünya sinemasından Maren Ade'nin filmi "Toni Erdmann" seyirciyle buluşacak.

Alman Kültür Merkezinde 26 Kasım Cumartesi günü saat 15.30'da "Çocuk Filmleri" ile başlayan gösterimler, 18.00'de konuk sanatçı Zeyno Pekünlü'nün de katılımıyla "Yeşilçam'dan YouTube'a Erkeklik Halleri" ile devam edecek.

- Padraig O'Malley Ankara'ya geliyor

James Demo'nun "Ara Bulucu" belgeselinin gösterileceği bölümde, filmin kahramanı Padraig O'Malley de Ankara'ya gelecek. Kuzey İrlanda, Kosova, Nijerya gibi ülkelerde barış müzakerelerinde bulunan O'Malley, ABD Büyükelçiliği ve Sivil Düşün'ün katkılarıyla düzenlenecek film gösteriminin ardından Türkiye ve Ortadoğu ile ilgili görüşlerini izleyiciyle paylaşacak.

Reha Erdem'in seçtikleriyle sinemaseverlerin karşısına çıkması, bu yıl Gezici Festival'de dikkati çeken bir diğer çalışma oldu. Erdem'in seçkisinde, geçmişten günümüze ayna tutan "Tehlikeli Fısıltı", "Sessizlik", "Ox-Bow Olayı", "Yankesici", "Stromboli" çalışmaları yer alıyor. Erdem, sinemanın altın çağı ve sinemada yenilenmenin tek umudu olarak gördüğü bu filmleri seçme nedenlerini festival sırasında izleyiciye anlatacak.

Hollanda Büyükelçiliğinin katkıları ve EYE Film Enstitüsü iş birliğiyle festivalin 20. yılında gerçekleştirilen "Osmanlı'dan Manzaralar"ın devamı niteliğinde gerçekleşecek bölüm, Osmanlı İmparatorluğu'nu farklı bir bakış açısıyla ele alacak. Gösterim sırasında Nezih Erdoğan sunumu ve Çiğdem Borucu da piyanosuyla sessiz görüntülere eşlik edecek.

- Kiarostami anılacak

Gezici Festival, uluslararası yankı bulan filmler ve festival kentlerindeki ilk gösterimleriyle de izleyicinin karşısına çıkacak.

Bu bölümde gösterilecek filmler arasında ise Ivan I. Tverdovsky'nin "Karlovy Vary" başta olmak üzere pek çok uluslararası festivalden ödüllerle dönen filmi "Hayvanat", Thomas Bidegain'in evden kaçan kızını arayan bir ailenin yaşadıklarını anlattığı filmi "Kovboylar", usta yönetmen Jim Jarmusch'un Cannes Film Festivali'nde gösterilen son yapıtı "Paterson", yılın sinema olayı olarak değerlendirilen Maren Ade'nin Cannes'da ilk gösterimini yapan filmi "Toni Erdmann", İsveçli yönetmen Mans Mansson'un Berlin ve Göteborg film festivallerinde ilgiyle karşılanan ve ödülle dönen filmi "Yarden", Brezilyalı yönetmen Kleber Mendonça Filho'nun Cannes Film Festivali'nde yarışan filmi "Aquarius", Mısır'ın Oscar adayı Mohamed Diab'ın son filmi "Çatışma", festivalin animasyon ve zombi öyküleri sevenlere bu yılki hediyesi Koreli yönetmen Sang-ho Yeon'un filmi "Seul İstasyonu" izleyiciyle buluşacak filmler arasında yer alıyor.

Gezici Festival, 4 Temmuz 2016'da hayata gözlerini yuman, dünyaca ünlü İranlı yönetmen, senarist ve yapımcı Abbas Kiarostami'yi "Yarım Kalan Sözler" isimli özel bir bölümle anacak. Film, Kiarostami'nin çalışma ortağı ve yakın arkadaşı, görüntü yönetmeni Seyfullah Samadian imzalı "Abbas Kiarostami ile 76 dakika ve 15 saniye" adını taşıyor.

- Yönetmenlerle tanışma fırsatı sunulacak

Gezici Festival, "Türkiye 2016" bölümü ile Türk sinemasının en yeni örneklerini, filmlerin yönetmenleriyle birlikte izleme olanağı sunacak.

Sinema severler, bu bölümde, sadece en yeni ve bol ödüllü filmlerle değil, yönetmenleriyle de buluşacak. Filmleri, seyirciyle izleyecek Türkiye'nin usta yönetmenleri Reha Erdem, Kıvanç Sezer, Zeki Demirkubuz, Mehmet Can Mertoğlu, Soner Can, Barış Kaya ve Rıza Sönmez, gösterimlerden sonra izleyicilerle filmleri hakkında söyleşi yapacak.

"Türkiye 2016" bölümünde, beyaz perdeye yansıyacak filmler ise Mehmet Can Mertoğlu'nun Cannes Film Festivali'nde ödül alan filmi "Albüm", katıldığı festivallerde çok sayıda başarıya imza atan Kıvanç Sezer'in "Babamın Kanatları", Venedik Film Festivali'nden ödüllerle dönen Reha Erdem'in son filmi "Koca Dünya", yeni kurgusuyla Zeki Demirkubuz'un son filmi "Kor", Rıza Sönmez'in seyircileri kısa bir Kars gezintisine davet ettiği filmi "Orhan Pamuk'a Söylemeyin, Kars'ta Çektiğim Filmde Kar Romanı da Var", ilk gösterimini Berlin Film Festivali'nde yapan ve katıldığı festivallerden 18 ödülle dönen Soner Caner ve Barış Kaya'nın yönetmenliğini yaptığı "Rauf" izleyiciyle buluşacak.

Ayrıca festival bünyesinde Zeyno Pekünlü ile "Dijital Hikaye Anlatımı Atölyesi", ABD Büyükelçiliğinin katkılarıyla sessiz film kategorisinde "Bir Hafta", "Günah Keçisi", "Tiyatro Salonu" ve "Aynasızlar", Hakan Ali Toker'in piyanosu eşliğinde sinemaseverlerle buluşacak.