TRABZON (AA) - MELTEM YILMAZ - Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA), Giresun Adası'nın turizme kazandırılması çalışmaları kapsamında, "Ada Botanik Parkı" kurma çalışmalarını hayata geçiriyor.

Doğu Karadeniz'in tek adası olan ve 26 kuş türü ile manastır harabesi, şarap fıçıları, sur gibi tarihi kalıntıları içerisinde barındıran Giresun Adası, yaklaşık 25 milyon lira harcanarak hayata geçirilecek proje kapsamında kültür ve doğa turizmi açısından da önemli bir merkez haline gelecek.

Adaya altın postu aramak için gelen Herkül ve Argonotların mitolojik hikayesi, savaşçı Amazon kadınlarının üs olarak kullandığı rivayetiyle dikkati çeken Giresun Adası, otantik bitki örtüsüyle de turistlerin ilgisini çekiyor.

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Doğu Karadeniz'de insanların yaşadığı tek adanın Giresun Adası olduğunu söyledi.

Giresun Adası'nın bireysel ziyaretçiler dışında kalabalık turlar tarafından ziyaret edilmediğine dikkati çeken Kaldırım, adaya dikkati çekmek için zaman zaman aktiviteler düzenlendiğini belirtti.

Kaldırım, Giresun Adası'nda DOKA'nın da desteğiyle çeşitli kazılar gerçekleştirildiğini ifade ederek, bu kazılarda önemli bulgular elde edildiğini anlattı.

Giresun Adası hem Doğu Karadeniz'in tek adası oluşu hem de önemli tarihi kalıntıları bünyesinde barındırması nedeniyle önemli olduğuna dikkati çeken Kaldırım, bitki örtüsü ve barındırdığı kuş türleriyle de zengin olan adanın turizme kazandırılmasına yönelik projeleri desteklediklerini  kaydetti.

Kaldırım, bölgede botanik parkı yapılması için çalışma yaptıklarını dile getirerek, "Özellikle Japonlarla çok iyi ilişkilerimiz var. Bu nedenle de Japon pazarına hitap edebilecek belli altyapıların oluşturulması gayretindeyiz. Bu kapsamda da illerin yöresel dokularına göre değişik botanik parkları oluşturma çalışmalarımız devam ediyor. Bölgede bu yönde yapılan çalışmalar bizim için önemli" diye konuştu.

- "Proje, 2015'te uygulanacak"

Kaldırım, bu kapsamda "Giresun Adası Botanik Parkı" projesini hayata geçirdiklerini anlatarak, şunları kaydetti:

 "Karadeniz'in tek adası olan Giresun Adası'nı dünyada ilk olacak botanik adaya dönüştürerek turizmde cazibe merkezi yapmayı amaçlıyoruz. Projeyi hazırladık, fizibilitesini tamamladık. Yaklaşık 25 milyon liraya mal olacak proje genel bütçeye konuldu. Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli'nin de desteğiyle projemiz 2015'te uygulanacak." 

Kaldırım, Giresun Adası'nın 40 dönümlük alanı kapsadığını belirterek, adanın tarihi dokusunun fazla bozulmasını istemedikleri için çalışmaları titizlikle sürdürdüklerini dile getirdi.

Doğu Karadeniz'i bu yıl 5 milyonu aşkın yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiğine vurgu yapan Kaldırım, şöyle konuştu:

"Giresun Adası'nın tarihi yapısını bozmadan cam fanuslar içerisinde farklı görselliği olan kapalı bir botanik yaparak, adayı daha çok yerli ve yabancı turistin ziyaret etmesini amaçlıyoruz. Bunun yanında su sporları, ışık gösterileri ve amazonlarla ilgili gösterilere de yer vererek, adanın turizm potansiyelini arttırmayı planlıyoruz. Giresun Adası projenin tamamlanmasıyla bölgeye daha fazla turistin uğradığı cazibe merkezi haline gelecektir."