GİRESUN (AA) - Giresun Belediyesi, vatandaşlardan içme suyu israfını önlemek için suları dikkatli kullanmalarını istedi.

Belediyeden yapılan açıklamada, üç bir tarafı denizlerle çevrili, nehirler, dereler ve su kaynakları olsa da Türkiye'nin kullanılabilir su miktarı bakımından fakir ülkeler arasında yer aldığı belirtildi.

Açıklamada, dünyanın her zamankinden daha fazla suya ihtiyaç duyduğuna işaret edilerek, sanayileşme, nüfus artışı, suyun kirlenmesi ve bilinçli tüketilmemesi sebebiyle var olan su kaynaklarının hızla azaldığı, kaynakların tükenmeden önlemler alınması gerektiği vurgulandı.

İçme sularının mutlaka tasarruflu kullanılması gerektiği aktarılan açıklamada, şunlar ifade edildi:

"Evlerde suyun yüzde 35'i banyoda, yüzde 30'u tuvalette, yüzde 20'si çamaşır ve bulaşık yıkamada, yüzde 10'u yemek pişirme ve içme suyu olarak, yüzde 5'i ise temizlik maksadıyla kullanılmaktadır. Su sağlıktır ve ekonomik bir değerdir. Bu değerleri aşağıdaki pratik tasarruf yöntemlerini uygulayarak koruyabiliriz. Evdeki bozuk muslukları tamir edersek bir musluktan yılda bir ton su, tıraş olurken ve diş fırçalarken kapatılan musluklardan kişi başına yılda 12 ton, duş süresini bir dakika azalttığımızda da yılda kişi başına 18 ton su tasarrufu yapmak mümkün. Yine bulaşıkları elde değil de makinede yıkadığımızda yılda ortalama 40 ton su tasarrufu sağlanıyor."

Sebze ve meyveleri elde yıkamak yerine su dolu bir kapta yıkanılması önerilen açıklamada,"4 kişilik bir ailede bu yöntemle yılda ortalama 18 ton su kurtarılabilir. İçme suyu dışındaki suları birkaç kez kullanmaya çalışabiliriz. Sebze ve meyveleri yıkadığımız suyla ya da çamaşır makinelerinden çıkan suyla balkonlarımızı yıkanabilir. Sifonu gereksiz yere çekmemeliyiz. Sifonun bir kez çekilmesi ile 10 litre su harcanır. Dört kişilik bir ailenin fertleri günde bir kez sifonu amacı dışında çekerse, yılda 16 ton su harcamış olur. Musluklarda ve duş başlıklarında su akışını azaltan, ancak su basıncını arttıran yeni sistemleri kullanmalıyız." denildi.