GİRESUN (AA) - Giresun Tarım ve Orman Müdürlüğü, kurbanlık hayvan alırken ve keserken dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili uyarılarda bulundu.

Müdürlükten yapılan yazılı açıklamada, veteriner sağlık raporu veya nakil beyannamesi olmayan, kulak küpesi ve pasaportu bulunmayan, çok zayıf olan, gebe ya da yeni doğum yapmış olan, yüksek ateşi, öksürük, nefes darlığı, kanlı ishal ve pis kokulu burun akıntısı olan, kılları karışık ve mat halde olan ve bakışları ve dış görünümü canlı olmayan hayvanların satın alınmaması uyarısında bulunuldu.

Açıklamada, kurbanlık hayvanların hasta, zayıf ve düşkün, bir veya iki gözünün kör, boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memesi kesik, dişlerinin tamamı veya çoğunun dökük olmaması gerektiğine vurgu yapılarak, "Kurbanlık büyükbaş hayvanlar (sığır-manda) 2 yaşını, küçükbaş hayvanlar da (koyun-keçi) 1 yaşını doldurmuş olmalıdır. Bunun yanında koyun semizlik ve gösteriş olarak bir yaşındakilerle aynı olursa altı ayını tamamladıktan sonra da kurban edilebilir. Hayvanların yaşı konusun da tereddüde düşüldüğü durumlarda hayvan satış yerlerindeki resmi görevlilerden yardım istenmelidir." denildi.

Kurbanlıkların belediye mezbahalarında veya kurban hizmetleri komisyonunca belirlenmiş kesim yerlerinde, köylerde, belirlenmiş kesim yeri bulunmayan yerlerde ise kendi bahçelerinde usulüne uygun olarak ve hayvan kesimi konusunda deneyimli, ehil kişilere yaptırılması gerektiği ifade edilen açıklamada, şunlar ifade edildi:

"Kesim yapılacak yerler, kolay temizlenebilen ve dezenfekte edilebilen malzemeden yapılmış olmalıdır. Ete temas eden bıçak ve satır gibi aletler temiz olmalı, kesim işini yapacak olanlar kişisel temizliklerinde titizlik göstermelidir. Kesim işlemi mümkün olduğunca hayvanlar askıya alınarak yapılmalıdır. Böylece kesim ve yüzüm işleminin daha temiz ve sağlıklı bir şekilde yapılması sağlanmış olacaktır. İç organlar yüzme işini takiben en kısa sürede çıkarılmalıdır. Hastalık şüphesi olan et ve iç organlar bir veteriner hekime kontrol ettirilmelidir."

Açıklamada ayrıca kesim yerlerindeki atıkların çevre kirliliğine sebep olmaması için gerekli önlemlerin mutlaka alınması, hastalıklı ve parazitli etler, iç organlar kesinlikle kedi, köpeklere verilmemesi, derin çukurlara gömülmesi istenildi.