GİRESUN (AA) - Giresun'da, Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılayı işbirliğiyle yürütülen Kök Hücre Projesi (TÜRKÖK) törenle başlatıldı. 

Atatürk Meydanı'nda düzenlenen törende konuşan Türk Kızılayı Doğu Karadeniz Bölge Müdürü Dr. Dila Baran, proje kapsamında Ulusal Kemik İliği Bankası oluşturulacağını söyledi.

Projenin Türk Kızılayı ile Sağlık Bakanlığı işbirliğiyle sürdürüleceğini kaydeden Baran, "TÜRKÖK, TC. Sağlık Bakanlığı'nın, hematopoetik kök hücre nakli tedavisi olması gereken hastalar için oluşturduğu Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi'nin adıdır. Bu merkez tarafından yürütülecek olan TÜRKÖK Projesi Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılayı işbirliğinde yürütülecektir. TÜRKÖK Projesi'nin amacı, Türkiye'de hematopoetik kök hücre nakli tedavisi olması gereken hastalar için bir Kemik İliği Bankası oluşturulması ve bu bankaya Türk Kızılayı tarafından gönüllü olarak kemik iliği veya periferik kök hücre bağışlamak isteyen bağışçı adaylarının bulunmasıdır" dedi.

Baran, 18 - 50 yaş aralığında sağlıklı olan her bireyin Türk Kızılayı bünyesindeki gönüllü verici merkezlerinden herhangi birine giderek bağışta bulunabileceklerini kaydetti.

Vali Hasan Karahan da projenin önemli olduğunu kaydederek, "Önemli bir proje. Biz de bunun bilincindeyiz. Ciddiyetli bir şekilde başladık. Uzun bir süreç. Çaresiz dediğimiz hastalıkların tedavisinde önemli bir proje. Biz Kızılay'ın çalışmalarına gereken desteği veriyoruz. Takdirle de çalışmalarını izliyouz. Güzel bir gayretin içerisindeler. Kendilerine bu nedenle teşekkür ediyorum" diye konuştu. 

Karahan, konuşmasının ardından projenin başlangıcını yaptı, Türk Kızılay'ın kan alım aracını inceledi.