GİRESUN (AA) - Giresun Gazeteciler Derneği (GGD) ile İsveç Sınır Tanımayan Gazeteciler Derneği işbirliğiyle sürdürülen "Türk Medyası'nda Haber Takibi" projesi kapsamında "Medyada Tekelleşme" konulu konferans düzenlendi.

GTSO Toplantı Salonu'nda düzenlenen konferansta konuşan GGD Başkanı Bekir Bayram, basın ve ifade özgürlüklerinin çağımızda demokratik yaşamın vazgeçilmez temel prensipleri arasında olduğunu söyledi.

Bayram, çağdaş demokratik toplumlarda halkın haber alma hakkının basın ve ifade özgürlüyle genişlediğine dikkat çekerek,"Bu hak günümüzde sosyal medyayı da kapsayacak bir biçimde genişlemiştir. Ancak basının bugünkü genel yapısının da irdeleyerek ortaya koymak zorunda olduğumuzu unutmamalıyız" dedi.

Toplumun haber alma özgürlüğü adına görev yapan gazetecilerin, bu görevlerini yaparken engellenmelerinin basın özgürlüğünü kısıtlama anlamını taşıdığını ifade eden Bayram, "Anayasada basının özgür olduğu ve basının demokratik bir toplumda zorunlu ve ölçülü olmasının gerektiği açıkça yazılıdır. Ayrıca insan haklarını temel alan gelişmiş demokrasilerin olmazsa olmazları, şeffaflık, toplumun bilgi edinme hakkı ve basın özgürlüğüdür. Bu nedenle yayın yasağı yoluyla basının ve toplumun haber alma özgürlüğünün kısıtlanmaması gerekir" diye konuştu. 

İsveç Sınır Tanımayan Gazeteciler Derneği temsilcisi Urban Löfqvist ise, yaptığı konuşmada, derneğin çalışmaları ile İsveç basının durumu hakkında bilgiler verdi.