GİRESUN (AA) - Giresun'da sahil kesiminde fındık hasat tarihinin 8 Ağustos olarak belirlenmesine rağmen sıcak havanın mahsulü olgunlaştırdığını düşünen üreticiler, hasada başladı.

Keşap Fındık Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Şahin, gazetecilere yaptığı açıklamada, sahil kesiminde fındık hasadının başladığını söyledi.

İyi bir sezon olabileceğini düşündüklerini ifade eden Şahin, "Hava koşulları eğer iyi giderse iyi bir hasat dönemi geçiririz. İnşallah hasat sonrası fındığı kurutma dönemi de iyi olur" dedi.

Şahin, fındık hasadının yaklaşık 30 günlük bir sürede tamamlandığını belirterek, "Bu süre bahçelerin genişliğine, kişinin fındık rekoltesinin durumuna bağlı ayrıca işçi durumuna göre de değişebiliyor. Hasadın tamamının 35 günlük süre içerisinde biteceğine inanıyoruz" ifadesini kullandı.

- Fındıkta 15 lira fiyat beklentisi

Geçen seneki fiyat olan 22 lira beklentisinin çok yanlış olduğunu dile getiren Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Fiyatta 10 lirayı beklemek de çok yanlış. Bana göre fındık bir baza oturmuştur, fındık ek gelir değil asli gelir olmuştur. Bu asli gelir içerisinde de fiyatın 13-15 lira aralığına oturması gerektiğine inanıyoruz. Bundan sonraki yıllar için de aynı şeyleri söylüyorum. O nedenle fındığın artık bölgemiz için yüksek gelir ifade edilebilecek bir ürün olduğunu söylemekte fayda var."

Merkeze bağlı Boztekke köyündeki bahçesinde fındık hasadı yapan Ömer Konar ise bugün besleme çekerek diyerek fındık hasadına başladıklarını ifade ederek, "Geçen yıla göre rekolte yüksek ancak fındıkta külleme hastalığı var, rekolteye yansır. İşçi alarak 10 günde hasadı bitirmeyi planlıyorum. Bu sene fındık fiyatının 15 liradan aşağı olmaması lazım" diye konuştu.

Üretici Azize Türkmen ise fındıkta iyi fiyat beklentileri olduğunu kaydederek, fındık fiyatının 15 liradan düşük olmaması gerektiğini savundu.