GİRESUN (AA) - Milli mücadele kahramanları ve Atatürk'ün Muhafız Alay Komutanı Topal Osman Ağa (Osman Feridunoğlu) düzenlenen törenle anıldı.

Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu, Haydar Aliyev Parkı'nda Topal Osman Ağa anıtı önündeki törende yaptığı konuşmada, Yunanların İzmir'i işgalinde ülkedeki ilk mitingin Giresun'da yapıldığını söyledi.

İşgale karşı ilk önce Giresun'dan haykırış başladığını ifade eden Aksu, şunları kaydetti:

"Aynı zamanda da Kurtuluş mücadelesinin başlangıcıydı. Daha sonraki süreçte Osman ağa ve milisleri Sakarya'da, Çanakkale'de, Dumlupınar'da birçok bölgede her yerde savaştı. Sadece şu rakamı vermek istiyorum 42. ve 47. alay 5 bin kişiyle gittiği savaştan 250 kişiyle döndü. Yani 4 bin 750 şehidimiz bu şehrin insanları, atalarımız, onlara bir kez daha Allah'tan rahmet diliyorum. Bizim için çok şey yaptılar ülkemiz için çok şey yaptılar."

Aksu, Topal Osman Ağa'nın sadece bir savaşçı değil Giresun'un kurtuluşunda, kuruluşunda birçok konuya el atmış bir lider olduğunu belirterek, "Atatürk'ün yanında durması ve Atatürk'ün ona güvenmesi Kurtuluş Savaşı'nda sadece Giresun için değil bölge için de bir güç, bölge için de bir denge, bölge için de bir kazanç olmuştur." diye konuştu.

Program, Osman Ağa anıtına çelenk konulması ve Osman Ağa'nın hayatının anlatılmasıyla sona erdi.