GİRESUN (AA) - Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, "2002 yılından sonraki bir dönemde yine böyle bir sel olmuştu. Yağış miktarı dünkü yağıştan az olmasına rağmen tahribat çok daha fazlaydı ama son 10 yılda, 12 yılda gerçekten bölgede ıslah edilmemiş dere kalmadı." dedi.

Canikli, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Giresun'un Eynesil ilçesinde meydana gelen sel ve heyelan bölgelerinde incelemelerde bulundu.

İncelemelerinin ardından gazetecilere açıklama yapan Canikli, "İnanılmaz bir yağış ve çok büyük bir köprü yıkılmış. Esasında dün buraya metrekareye düşen yağış miktarı çok daha fazla. Espiye ilçemizdeki esnafımızda bir problem yok. Eski yapım köprülerde yıkım söz konusu. Son 10-15 yıl içinde yapılan köprülerde herhangi bir sıkıntı yok. Sadece eski köprüler yıkılmış. Bundan eski olmasının da bir etkisi var." diye konuştu.

Canikli, burada Beşikdüzü'ndeki gibi bir zarar ve bir tahribat söz konusu olmadığını ifade ederek, can kaybı da olmadığını söyledi.

Bunların gerçekten çok büyük yağışlar olduğunu vurgulayan Canikli, şöyle devam etti:

"Aslında geçmiş yıllarda bundan daha az yağış söz konusu olduğunda tahribat çok daha fazla oluyordu. Bu Eynesil için de geçerli. 2002 yılından sonraki bir dönemde yine böyle bir sel olmuştu. Yağış miktarı dünkü yağıştan az olmasına rağmen tahribat çok daha fazlaydı ama son 10 yılda, 12 yılda gerçekten bölgede ıslah edilmemiş dere kalmadı. Biraz önce gördük, dere yatağı tamamen ıslah edilmiş, eğer onlar yapılmamış olsaydı gerçek anlamda bir facia yaşanabilirdi. Hamdediyoruz ki gerekli tedbirler zamanında alındığı için burada çok fazla zayiat yok."

Yıkılan köprüler olduğunu dile getiren Canikli, "Az da olsa sınırlı sayıda esnafımızın zararları var. Vatandaşlarımızın tüm zararlarını daha önce de ifade ettiğimiz gibi karşılayacağız. En kısa zamanda yıkılan köprüleri de inşallah yerine getireceğiz, yapacağız." ifadesini kullandı.

- "Şehirleri yeniden imar ediyoruz"

Nurettin Canikli, dere kenarına yapılan ev ve iş yerlerine yönelik bir soru üzerine, temel problemin şehirler ilk kurulurken oradaki yanlış şehircilik anlayışından kaynaklandığını belirterek, "Şehir bir daha yerleştikten sonra, 60-70 yıl önce yapılan şehirler düzensiz şekilde kurulduktan sonra dolayısıyla onu düzeltmek de kolay değil. Aslında tüm Türkiye'deki şehirlerin problemi budur. Şehirleşme başladığı dönemlerde şehirlerin plansız bir şekilde, şehircilik kurallarına uygun olmayacak şekilde vatandaşlar tarafından yapılması, devletin de sonradan gelmesi... İşte gecekondulaşma dediğimiz hadise." dedi.

Büyükşehirler başta olmak üzere birçok şehirde dönüşüm projeleri yaptıklarına dikkati çeken Canikli, şunları kaydetti:

"Eski yapıları yıkıyoruz, yeni imar planı çerçevesinde şehirleri yeniden imar ediyoruz. Yeniden inşa ediyoruz, yeniden yapıyoruz. Bu da tabii çok maliyetli bir durum. Gerçek çözüm de bu. Modern şehircilik kurallarına uygun bu şehirlerin yeniden kurulması. Bu dönüşüm çok maliyetli bir dönüşüm ama yapıyoruz, başladık. Bu bütün şehirlerimiz için geçerli. Beşikdüzü'ndeki sıkıntı da bu. Şehir yol seviyesinin altında kurulmuş. Buralarda afetin olmaması, afetin etkilememesi mümkün değil. Çözüm de şehri yeniden yapmaktadır. O bölgeyi olduğu gibi kurallarına uygun bir şekilde şehri adeta ayağa kaldırmak gerekiyor."

Başbakan Yardımcısı Canikli, son yıllarda dere ıslah çalışmalarının tamamlanmamış olması halinde bu tahribatın boyutu, can ve mal kaybının çok daha fazla olacağının altını çizerek, "Nitekim önceki yıllarda Karadeniz buna benzer afetlerle çok daha sık karşı karşıya kalıyordu. İki üç yılda bir büyük afetle karşı karşıya kalıyordu ama hamdolsun son yıllarda bu afetlerin, bu büyük yağışların tahrip edici boyutları azaldı. Bu da yapılan altyapı ve ıslah çalışmaları sayesindedir." diye konuştu.

Canikli ve Soylu daha sonra, Ordu-Giresun Havalimanından özel uçakla Ankara'ya gitti.