SİNOP (AA) - Sinop'ta, 18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte, kentte yaşayan göçmenler ülkelerine özgü yemeklerin tanıtımını yaptı.

Sinop Valiliği tarafından Afganistanlı Beşir İbrahimi'ye ait restoranda gerçekleştirilen programda, Irak, İran, Suriye ve Afganistan uyruklu göçmenler, ülkelerine özgü yemeklerini Sinoplu vatandaşların beğenisine sundu.

Vali Hasan İpek, protokol üyeleri ve çok sayıda vatandaşın katıldığı etkinlikte, özellikle Afgan yemekleri katılımcıların beğenisini kazandı.

Vali İpek, Sinop'un tarih boyunca göçmenlere ev sahipliği yapan bir kent olduğunu söyledi.

Sinop'ta 80 yıl önce Balkanlar ve Kafkasya'dan göç eden vatandaşların bulunduğunu vurgulayan İpek, bu vatandaşların şu an mutlu ve huzurlu bir şekilde yaşamlarını sürdürdüklerine işaret etti.

- "En mutlu insanlar Sinop'ta yaşıyor"

İpek, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) 2014 ve 2016 verilerine göre, Türkiye'nin en mutlu insanlarının Sinop'ta yaşadığına işaret ederek, "Resmi rakamlara göre Sinop Türkiye'nin en mutlu insanların yaşadığı kent, sizlerin de burada mutlu olduğunuzu görmek bizi ayrıca mutlu ediyor. Biz de Valilik olarak kentimizde yaşayan göçmen kardeşlerimizin kendi ülkelerine özgü yaptıkları yemekleri tüm Sinoplulara tanıtmak amacıyla böyle bir organizasyon yaptık. İranlı, Iraklı, Afganistanlı hanımlar, beyler hünerlerini sergilediler. Gerçekten her ülkenin kendisine özgü güzel lezzetleri var." diye konuştu.

Yemekleri tattıktan sonra aynı milletin değişik parçaları olduklarını bir kez daha hissettiklerini anlatan Vali İpek, göçmenlerin mutlu şehir Sinop'ta mutluluk içinde yaşamaya devam etmeleri temennisinde bulundu.

Afganistanlı Beşir İbrahimi ise kendilerine gösterilen ilgiden memnuniyet duyduklarını belirterek, "Biz burada olmaktan dolayı çok mutluyuz. Türk insanı yardım etmeyi çok seviyor. Sinop da zaten çok güzel bir kent. İnsanları bizi seviyorlar. İlgilerinden dolayı herkese çok teşekkür ediyoruz." ifadesini kullandı.

Kentte değişik ülkelerden 2 bin 37 göçmenin yaşadığı öğrenildi.