İnternet sitelerini basit tabiri ile Google, Yandex, Bing gibi arama motorlarının sonuçları arasında belirli kelimeler de üst sıralarda yer alması için yapılan çalışmalara verilen isimlerden birisi olan SEO günümüzde en yüksek oranda Google üzerinde yapılmakta. Sektöre aşina olanlarında bileceği gibi Google arama sonuçlarının doğru sonuçlar vermesi için belirli aralıklar da algoritmesında güncellemeler gerçekleştirmekte. Bu algoritme değişiklikleri sonucunda sıralamalarda birçok değişiklik meydana gelmekte ve bu alanda pazarlama faaliyeti yürüten sitenin sıralamaları değişebilmektedir. Bu yazımızda Türkiye’de dijital pazarlama ve SEO sektörünün önde gelen isimleri arasında yer alan Volkan Aktaş ile Google Florida 2.0 algoritma güncellemesi ve site sahiplerinin dikkat edilmesi noktalar arasında konuştuk.

Google Florida 2.0 Algoritması Nedir?

Uzun süredir webmaster forumlarını işgal eden ve SEO uzmanlarının yeni bir strateji belirlemelerine yol açan Google Florida 2.0 güncellemesi hakkında ki düşünceniz nelerdir?

  • Öncelikli olarak şunu bildirmek isterim ki Google Florida 2.0 güncellemesini farklı kılan unsurlardan birisi önemli bir çekirdek güncellemesi olması. Yılda bir kaç kez gerçekleşen bu çekirdek güncellemeleri genellikle büyük çaplı olmakta ve genellikle yaşatmış olduğu sıralama değişimleri nedeniyle büyük yankı uyandırmaktadır. Google’dan bu bağlamda yapılan son açıklamaya göre algoritma güncellemesinin resmi adı March 2019 Core Update olarak belirlenmiş durumda. Güncellemeye Florida 2.0 isminin konuşulmasının sebebi ise 2000’li yıllarda Google’nin yeni algoritma değişikliğini Pubcon Florida SEO konferansına yakın tarihlerde gerçekleştirmesin ve o dönemde bu yeni algoritmaya Florida güncellemesi denmesinden kaynaklanmaktadır. Bu yıl gerçekleştirilen güncellemenin de yine bu konferansa denk gelmesinden dolayı webmaster dünyasında Florida 2.0 güncellemesi olarak konuşulmaktadır.

  • Güncellemenin bu kadar ses getiren bir güncelleme olmasının ana sebebini ise bir çekirdek güncellemesi olması sebebiyle köklü sıralama değişimlerinin yaşanmasından kaynaklandığını düşünüyorum. Aslına bakarsanız gelen eni güncellme ise SEO ve dijital pazarlama uzmanı olarak faaliyet gösteren bizlerin dikkat etmeleri gereken çok fazla parametre olacağı aşikar.

Google Florida 2.0 Güncellemesi İle Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?

  • Aslında bu konuyu birkaç parağrafa sığdırabilmenin çokta mümkün olduğunu düşünenlerden değilim. Bu bağlamda gözlemlerin sonucunda Google’ın uzun süreden beri dikkat edilmesi gereken noktalardan birisi olarak gösterdiği site hızının bu güncelleme ile birlikte daha sık gündeme geleceğini gözlemlemekteyim. Geçmiş dönemde site sahiplerinin AMP’ye geçişini teşvik etmesi gibi birçok parametre ilerleyen süreçlerde SEO için site hız faktörünün oldukça önemli bir hale geleceği yönünde. Öte yandan, bu süreçte özellikle güncellemeden etkilenen sitelerin öncelikli olarak içerik stratejilerine göz atmalarını önermekteyim. Özellikle kısa ve düşük kalitede içeriğe sahip sitelerin bu bağlamda, içeriklerini tekrar gözden geçirmeleri kaçınılmaz bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise site başlık ve konularının kullanıcı aramalarına göre şekillendirilmesi konusu. Son gözlemlerime göre içerik stratejilerini bu şekilde kurgulamış olan sitelerin güncelleme sonrasında trafikte artışlar yaşandığını farketmeye başladım.

2.0 Güncellemesinden Etkilenen Sektörler Hangileridir?

  • Aslına bakarsanız yapılan güncellemenin bir çerkirdek güncellemesi olduğu için bu alanda sektör bazlı bir değerleme yapılmasını çokta uygun bulduğum söylenemez. Bu konuda hemen hemen tüm sektörlerin belli başlı sıralama değişikliği yaşamakta olduğunu açıkça gözlemlemek mümkün. Öte yandan, çeşitli analizlerden gözlemlemiş olduğum kadarıyla ilk etapta otomobil, oyun, sağlık, hukuk, haber, alışveriş ve spor gibi yüksek rekabete sahip siteler olduğunu söyleyebilirim. Güncellemenin etkileri önümüzde ki 2 hafta yada daha uzun süreler devam edeceği için bu noktada en doğru cevabı sular çekildiğinde gözlemleyebiliriz diye düşünmekteyim.

Son Olarak Site Sahiplerine Bu Noktada Önerileriniz Nelerdir?

  • Site sahiplerinin dikkat etmeleri noktaları önceki sorularınızda kısa bir şekilde özetlemiştim aslında. Genel olarak özetlemek gerekirse Ağustos 2018 güncellemesinden bugüne SERP sonuçlarında köklü değişimler yaşanmadığı için bu algoritma güncellemesi ile birlikte geçmiş güncellemede geri plana alınan sitelerin ön plana çıktıklarını görmekteyim. Önümüzde ki haftalarda sıralamalarda yaşanan dalgalanmaların sona ermesiyle herşey daha net ortaya çıkacaktır.

  • İlerleyen süreçte başarı için webmasterlar site hızı konusunu hiçbir şekilde göz ardı etmeden optimizasyon çalışmalarını yürütmeleri gerektiğini bu güncelleme ile birkez daha anlamış olduk. İnternet sitelerine gelen trafiğin büyük çoğunluğunu artık mobil ziyaretçilerin oluşturduğunun bizden çok daha farkında olan Google ilerleyen dönemlerde yapacak olduğu güncellemelerde de bu konuya daha fazla eğileceğini açıkça görebilmekteyiz. Öte yandan, içerikler konusunda mutlak suretle kalitesiz içeriklerden kaçınmaya özen gösterilmeli ve mümkünse içeriklerin işin uzmanları tarafından oluşturulmasına özen gösterilmelidir. Değinmek istediğim bir diğer konu ise gelen backlinklerin sürekli kontrol edilmesi gerekliliği. Bu güncelleme ile birlikte siteye gelen spam backliklerin daha fazla farkedileceği ve backlink kurgusunun daha önemli bir hale geleceği yönünde.

Google’ın SEO konusunda ki son önemli güncellemelerinden birisi olan Google Florida 2.0 Güncellemesi ile ilgili merak edilenleri bu alanda uzun yıllardır çalışmalar yürüten Volkan Aktaş’tan dinledik. Dijital pazarlama konusunda farklı bilgilere göz atmak isteyen okurlarımız https://www.volkanaktas.com.tr/ bağlantısından yorumlar aracılığı ile merak ettiği tüm sorulara cevaplar arayabilirler. Günden güne önemini daha da arttırmaya devam eden dijital pazarlama konusunda gelecek günlerde ki yazılarımızda alanında uzman kişilerden aldığımız görüşler ile sizlere güncel bilgileri aktarmaya devam edeceğiz.