İnternette varım demenin yolu ise seo (arama motoru optimizasyonu)..

SEOfabrika ‘da özellikle üzerinde durduğumuz etkili SEO stratejilerine bu yazıda değinmek ve sizlerin istifade etmesini sağlamk istiyorum.

Arama motorlarından yeterli düzeyde trafik alamadığınızda reklamlara ciddi bütçeler ayırmak zorunda kalıyorsunuz. Oysa, SEO ile sitenizi arama motoru optimizasyonu yaparak Google ve Yandex gibi arama motorlarında üst sıralara taşıma şansınız var.

Arama motorlarının amacı kullanıcılarına en doğru sonuçları en hızlı şekilde gösterebilmek.. Bu nedenle de kaliteli ve kullanıcıları memnun edecek sonuçlara her zaman öncelik veriyorlar.

2019 da SEO , kullanıcı deneyimi ve kalite odaklı hale geldi. Eskiden biraz backlink arama sonuçlarında üst sıralarda çıkmak için yeterliyken artık içerik, site kalitesi, performans ve mobil uyumluluk gibi kriterler ön plana çıkıyor.

SEO Nedir?

SEO , arama motoru optimizasyonu demektir. Daha basit ifade etmek gerekirse, sitenizi arama motoru dostu haline getirme olayıdır.

Arama motoru optimizasyonu sürecinde şunlar yapılır;

  • Siteye komple SEO denetimi yapılarak arama motorlarındaki performansına bakılır

  • Sitede yer alan uyumsuzluklar tespit edilerek not edilir

  • Arama motoru uyumlu hale getirmek için süreç başlatılır.

  • İçerikler analiz edilerek yetersiz görülen yerlerde gerekli müdahaleler yapılır.

  • Sitenin farklı mecralarda tanınması sağlanarak ziyaretçi kitlesi oluşturulur.

Arama Motoru Optimizasyonu Ne Zaman Sonuç Vermektedir?

SEO da en sık yapılan hatalardan biri de acele etmektir. Halbuki Google’da üst sıralarda yer almak için acele edilmemeli, çalışmalar sürece yayılarak sabırlı bir şekilde adım adım ilerlenmelidir.

Sonuçlar genellikle ilk 1-2 ayda yansımaya başlamaktadır fakat başarılı bir kampanya için seoda uzun vadeli çalışmak her zaman daha sağlıklıdır. Genelde en az 6 ay düzenli çalışma yapılmalıdır.

Arama Motorlarında Üst Sıralarda Yer Almanın Formülü Nedir?

Özellikle Google, tamamen kullanıcı memnuniyetine odaklanmış durumda. Marka arama hacminizin yüksek olması ve direk ziyaretçiler harika bir kullanıcı deneyiminin işareti..

A) İçerik Kalitesi SEO Açısından Çok Önemli

Arama motorları için değil, ziyaretçileriniz ve Google kullanıcıları için içerik oluşturmanız gerekiyor. Aksi halde kullanıcılar sayfanızdan hemen çıkacak ve bu da sitenizin genel SEO suna büyük zarar verecektir.

Uzun ve kaliteli, bilgi açısından tatmin edici yazıları Google sever çünkü ziyaretçileriniz sayfada daha uzun süre kalacaktır.

B) Sitenizi Mobil Uyumlu Hale Getirmelisiniz.

Google kısa bir süre önce mobil öncelikli dizine ekleme güncellemesi yaptı. Böylece, sitelerin asıl versiyonları masaüstü yerine mobil versiyonları olmuş oldu.

Bu kritik ve önemli değişiklik sonrasında mobilde hız ve performans çok çok önemli hale geldi.

Ayrıca sitenin mobile göre kendini ayarlaması ve tasarımının buna göre değişmesi yani responsive tasarım ön plana çıktı. Çünkü masaüstüne göre tasarlanmış bir sayfanın yazıları küçücük olacak ve linklere tıklamak imkansız hale gelecektir.

C) Hızlı Açılan Sayfalara Öncelik Veren Yeni Sıralama Sistemi

Yeni Google sıralama sisteminde hızlı açılan yüksek performanslı sayfalar her zaman daha öncelikli..

Google kullanıcılarının geç açılan sayfalar yüzünden kötü bir kullanıcı deneyimi yaşamasını istemediği için her zaman hızlı açılan ve en iyi performansı gösteren sayfalara öncelik vermektedir.

D) Uzun ve Bilgi Dolu Yazılar Yazmaya Özen Göstermek Gerekiyor

300 - 400 kelimelik yazıların dönemi bitti. Olabildiğince uzun, 1500 kelime ve üzeri, kaliteli ve doyurucu bilgiler içeren yazılar arama sonuçlarında ön plana çıkmaya başladı.

Google uzun yazılara / sayfalara arama sonuçlarında ilk sıralarda yer veriyor çünkü bu tür içerikler kısa içeriklere göre daha kapsamlı ve daha çok konuyu ele alıyor.

E) Sayfada Kalma Süresi

Sayfada kalma süresi en önemli sıralama kriterlerinden biri haline geldi. Kullanıcıların sayfada daha uzun süre kalması Google’a göre o sayfanın kaliteli olduğunun önemli bir göstergesi.

Bu nedenle olabildiğince kullanıcılarınızı aynı sayfada tutmanız lazım bunun için içeriğe video gömmek ve uzun içerikler oluşturmak dahil her yolu denemelisiniz..emin olun buna kesinlikle değer..

F) Güçlü Backlinkleri Tercih Etmelisiniz

2019 ‘da önem kazanan bir diğer husus da sitenizin backlink profiline olabildiğince kaliteli bağlantıların yer alması. Yüzlerce çöp ve kalitesiz siteden bağlantı almak yerine bir kaç kaliteli ve güçlü siteden konunuzla alakalı bağlantılar edinmek her zaman çok faydalı olacaktır.

Backlink kalitesine bakarken ben Ahrefs DR aracını kullanmaktayım. DR değeri yüksek siteler genelde daha kalitelidir. Ek olarak Majestic TrustFlow metriği de dikkate alınabilir.

SONUÇ: Sitelerinizin arama sonuçlarında üst sıralarda yer alması için yapılacak optimizasyon süreci artık çok daha zor. Bu nedenle size tavsiyem bir seo uzmanı ile birlikte çalışmanız, aksi halde süreci takip etmek ve performans değerlendirmesi yapmak son derece zor olabilir.