SAMSUN (AA) - Ordu'nun Ünye ilçesinde yaşayan ve sağlık sorunları nedeniyle görme yetileri zayıflayan abla ile kardeşi, gerçekleştirilen başarılı operasyonla yeniden sağlıklarına kavuştu.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi'ne bulanık görme şikayetiyle giden Müzeyyen Keskin, yapılan teşhis sonrasında gerçekleştirilen kornea nakli ile yeniden net şekilde görmeye başladı. Aynı sorunları yaşanan kardeşi Sema Günay'da kornea nakli için girdiği sıranın kendisine gelmesini bekledi. Sıranın kendisine gelmesi sonrasında gerçekleştirilen başarılı operasyon ile Günay da sağlığına kavuşmuş oldu.

Abla Müzeyyen Keskin (54), AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 25 yıldır kardeşi Sema Günay ile görme problemi yaşadıklarını söyledi.

Doğuştan olduğu belirlenen hastalıklarının yaşları ilerledikçe sorun olmaya başladığını ifade eden Keskin, "29 yaşımdan itibaren bulanık görüyordum. 3 kardeş böyleydik. Doğuştan oluşmuş ama  25 yaşında ortaya çıktı. İki kardeş kornea nakli olduk, diğer kardeşim de kornea nakli olmak için sıraya girdi. Ben 1 metre ötesini göremiyordum. Kız kardeşim hiç göremiyordu 25 yıl sonra sonra yeniden net görmeye başladım. Çok mutluyum" dedi.

OMÜ Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ertuğurul Can ise iki kardeşin korneasında doğuştan leke olduğunu ve 25 yaşlarından sonra leke nedeniyle bulanık görmeye başladıklarını söyledi.

Kardeşlerin son yıllarda görme kayıplarının arttığını işaret eden Yrd. Doç. Dr. Can,  "Abla ile kardeşe kornea nakli gerçekleştirdik ve yeniden net şekilde görmeye başladılar. Diğer kardeşleri de kornea nakli olmak için sıraya girdi. Ayrıca 4 hastamıza daha kornea nakli gerçekleştirdik ve onlarda iyileşme sürecine girdi" diye konuştu.

Kornea naklini vatandaşlarca göz nakli gibi algıladığına değinen Can, şunları kaydetti:

"Kornea göz nakli gibi değildir. Yani ölen insanlarımızdan bir gözün alınıp hastaya katılması değil, kornea gözün önündeki saat camı gibi olan saydam tabakanın alınmasıdır. Zara benzer bir yapıdır. İnsanların çeşitli nedenlerle korneası bulanıklaşıyor ve görmesi azalıyor. Vatandaşlarımız tamamen gözlerini bağışladığını zannediyor. Bu gerçek net bilinirse kornea bağışı artar diye düşünüyorum. Yani vatandaşlarımız bir tırnak gibi küçük bir bağış yaptıklarında görmeyen gözü aydınlatabilir. Bunun için vatandaşlarımızı organ bağışı yapmaya davet ediyorum."