Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, camilerin 24 saat açık olması gerektiğini söyledi.
Bursa Müftülüğü ve Erguvan Gençlik Derneği tarafından Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde ’Gençlik Buluşması’ adlı program düzenlendi. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’in konuşma yaptığı programda Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile milletvekilleri ve yüzlerce genç katıldı. Gecede Türkiye genelinde Camiler Haftası sebebiyle yapılan şiir yarışmasında dereceye girenler ödüllendirilirken, Kur’an-ı Kerim tilaveti okundu. Ayrıca Nilüfer ilçesinde yaptırılacak ’Doğan Köy Din Akademisi Spor Tesisleri İnşaatı İşbirliği Protokolü’ Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ile Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe arasında imzalandı.
Program öncesinde gazetecilerin sorularını cevaplandıran Görmez, "Camilerimizi biraz hayatın kıyısından hayatın merkezine, kalbine çekebilmek ve sadece belirli bir yaşın üzerinde vatandaşlarımızın gidip ibadet ettikleri bir mekan değil de çocukların, gençlerin, kadınların, toplumun her kesiminin aynı zamanda gidip muhabbet edebildikleri, gidip kaynaşabildikleri, ruhen ve kalben kendilerini geliştirdikleri bir mekana dönüştürmek. 2011 yılında ‘Cami ve çocuk buluşması’ üzerinde, 2013 ‘Cami ve engelliler’ geçen sene ‘Cami öve kadın’ konusu üzerinde durduk. Bu senede ‘Cami ve gençlik’ üzerinde duruyoruz. Asıl amacımız camileri, biraz da gençliğin anlam anlayışına cevap veren bir mekana dönüştürmek. Onların gönül dünyasına hitap edebilecek bir gönül dili arayışını gençlerle birlikte gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Onun için 81 ilimizde tüm müftülüklerimiz bu çalışmaları gençlerle birlikte yürüttüler. Bu sabah Ankara’da Hacı Bayram Cami’nde gençlerle buluştum. Onlarla konuştum. Bugün de Bursa’da buluşuyorum. ‘Geç kalma, genç gel’ sloganını onlar buldu. Modern zamanlarda gençliği kuşatan pek çok manevi hayatı kemiren tehlikelerle gençlik karşı karşıya. Camiler, mabetler tarih boyunca insanoğlunun gönül dünyasını, ruh dünyasını imar etmesine yardımcı olan çok önemli müessese. Ama bizim toplumumuzda yıllardır cami biraz hayatın kıyısında, kenarında kaldı. Sadece belirli yaşın üzerinde gidip ibadet ettikleri sadece namaz vakitlerinde açılan, namazdan sonra kapanan birer mekan olarak algılanmaya başlandı. Bu kesinlikle doğru değil. Diyanet işleri Başkanlığı olarak, günün bütün saatlerinde kapısı açık olan, bilhassa gençlerin gidip muhabbet edebildikleri, sohbet edebildikleri mekanlara dönüştürmek. Camilerimizi de bundan sonra daha çok tüm bu hedefleri dikkate alarak yeniden tasarlamak durumunda olduğumuzu tespit etmiş bulunuyoruz" diye konuştu.

"CAMİLER 24 SAAT AÇIK OLMALI"
Bir basın mensubunun, ‘İmamların camide daha fazla mesai yapmaları öngörülüyor mu?’ sorusuna Görmez, "Camiler sıradan devlet daireleri değildir. Camiler, günün belirli saatlerinde açılan ve kapatılması gereken mekanlar değil. Doğrusu 24 saat camiler açık olmalı. Onun yanından geçen herhangi bir insanın gönlüne doğduğu zaman rahatlıkla içeriye girip, ibadetini yapabilmeli. Hem de arkadaşlarımızla buluşup sorularına cevap almalı" diye cevapladı.
Caminin gençliği kuşatan mekanlar olarak yeniden tasarlanması gerektiğini vurgulayan Görmez, şöyle devam etti:
"Dinimizin mubah gördüğü her türlü hal ve hareketleri yapabilecekler. Ben, bir çağrıda bulunmuştum. Toplumda yanlış algı var, gençler camiye gittiği zaman birinin kulağına bir şey fısıldadığı zaman dahi büyükler tarafından ‘Camide dünya kelamı konuşulmaz’ deniliyor. Bu doğru değildir. Ben, gençlere çağrıda bulunuyorum. Genli camiye birlikte dünya kelamı konuşalım. Yeter ki konuştuğumuz kelam güzel olsun, kelam hoş olsun, anlamlı ve faydalı olsun."
(İHA)