ZONGULDAK (AA) - ERDİNÇ AKSOY - Güvenlik güçlerince PKK'lı teröristlerin yakalanması, halkın can ve mal güvenliğinin sağlanması, bazı kentlerdeki çukur ve barikatların bertaraf edilmesi amacıyla başlatılan operasyonlar devam ediyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), emniyet güçleri ve köy korucularından oluşan ekiplerin müşterek sürdürdüğü operasyonlarda terör örgütüne büyük darbe vuruluyor.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, teröristlerin kentlerden temizlenmesi, kurulan barikatların kaldırılması, kazılan çukurların kapatılması, patlayıcı tuzaklarının imhası amacıyla ilan edilen sokağa çıkma yasakları doğrultusunda TSK ve emniyet unsurlarının ortaklaşa gerçekleştirdiği operasyonlarda önemli başarılar elde edildi.

Operasyonlar kapsamında mayısta Şırnak, Van, Diyarbakır, Mardin, Hakkari, Muş, Tunceli, Şanlıurfa, Kars, Bingöl ve Erzincan'da 400 dolayında terörist etkisiz hale getirildi.

Irak'ın kuzeyindeki bölücü terör örgütüne ait hedeflerin bulunduğu Metina ve Hakkurk ile Gara, Zap ve Kandil'e yönelik hava harekatlarında ise etkisiz hale getirilen terörist sayısı 240 civarında oldu. Bunlar arasında örgütün sözde üst düzey yöneticilerinin yer aldığı da belirlendi.

Hava operasyonlarında teröristlerce kullanıldığı tespit edilen silah, sığınak, barınak ve mağaralar imha edildi.

- Mardin ve Şırnak teröristlerden temizleniyor

Mardin'in Nusaybin ilçesinde 14 Mart'tan itibaren süren operasyonda etkisiz hale getirilen terörist sayısı 496 oldu. 449 barikatın kaldırıldığı, 43 çukurun kapatıldığı ilçede, imha edilen el yapımı patlayıcı sayısı bin 100'e yaklaştı.

Nusaybin'deki operasyonlarda, bugüne kadar bin 804 vatandaş tahliye edildi. Operasyonlar sırasında 24 Mayıs'ta 26, 26 Mayıs'ta 42 ve 27 Mayıs'ta 8 olmak üzere 76 terörist güvenlik güçlerine teslim oldu.

Şırnak kent merkezinde de 14 Mart'ta başlatılan operasyonda etkisiz hale getirilen terörist sayısı 479 oldu. Operasyon bölgesinden kaçmaya çalışan örgüt üyeleri tarafından 148 bina yakıldı. Operasyonda, bin 437 el yapımı patlayıcı imha edildi.

- Siviller hedef alındı

Sürdürülen arama tarama çalışmaları kapsamında operasyon bölgelerinde teröristlerce tuzaklanan binlerce patlayıcı etkisiz hale getirildi. Dolap, beşik, soba, buzdolabı, tencere ve valizlerin içi ile dini kitap ve meyvelere kadar patlayıcı tuzaklayan PKK'lı teröristler, saldırılarıyla çocuk-kadın, sivil-memur hedefi gözetmediklerini gözler önüne serdi.

Diyarbakır'ın Sur ilçesi Dürümlü mezrasında 16 kişinin hayatını kaybettiği, 23 kişinin yaralandığı saldırı, terör örgütü PKK'nın sivillere yönelik gerçekleştirdiği diğer katliamlar gibi hafızalardaki yerini aldı. Sur'da 12 Mayıs'ta saat 22.30 sıralarında terör örgütü PKK mensuplarınca patlayıcı yüklü kamyon infilak ettirildi. Patlamanın şiddeti kentin birçok ilçesinde hissedilirken, olay yerinde yaklaşık 20 metre genişliği ve 4 metre derinliğinde çukur oluştu.

Silopi ilçe merkezinde 30 Mayıs'ta devriye görevi yapan zırhlı polis aracının, 10. Cadde'de ilerlerken, teröristlerce düzenlenen saldırıda ise İsa Torlak (68), Ekrem Birlik (52), Davut Yoksul ile 4 yaşındaki Halime Birlik yaşamını yitirdi, zırhlı araçtaki 5 polis ile aralarında 6 aylık bebeğin de bulunduğu 23 kişi yaralandı.

Teröristler mayıs ayında çok sayıda sivil aracı ve iş makinesini de ateşe vererek sivillerin can ve mal güvenliğini hiçe saymayı sürdürdü.

- Sözde sorumlular etkisiz hale getirildi

Yüzlerce çukur ve barikatın bertaraf edildiği operasyonlarda tonlarca patlayıcı madde, silah, mühimmat ve yaşam malzemesi ele geçirildi, etkisiz hale getirilen teröristler arasında örgütün bazı sözde sorumlularının da yer aldığı tespit edildi.

Örgütün sözde sorumlularından "Ciğer" kod adlı Mahmut Çar Van İpekyolu, "Azar Siser" kod adlı Ekrem Güney ile yardımcısı "Çektar" kod adlı Ahmet Talva Diyarbakır Lice, "Pale" kod adlı Emrah Kurt Tunceli Pülmür, "Agit" kod adlı terörist ile "Hebatkar-Karker" kod adlı Zamani Çakmak ise Mardin Nusaybin ilçesinde etkisiz hale getirilen teröristler arasında yer aldı.

Terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonların sürdüğü Nusaybin'de 27 Mayıs'ta teslim olan 8 teröristten birinin "Canfeda "kod adlı Osman Uçar olduğu belirlendi.