AMASYA (AA) - Gümüşhacıköy Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yöreye özgü organik "Gümüş Pırasası"nın tanıtımı için tarla günü düzenlendi.

Tarla gününe Kaymakam Hüseyin Tekin, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Lokman Gültekin, Gümüşhacıköy İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Sağlam, Ziraat Odası Başkanı Muharrem Özkoparan, çiftçiler ve vatandaşlar katıldı.

Amasya'da 2014 yılı itibariyle 8 çiftçiyle 7 hektar alanda organik meyve ve sebze üretimi yapılmakta olduğunu söyleyen Sağlam, şunları aktardı:

"Gümüş pırasası olarak bilinen sebzenin tohumları, henüz bir ıslah çalışmasından geçmemiş, mutasyona uğramamıştır. Normal pırasa bir metreye kadar boylanırken gümüş pırasası 50 - 60 santim boylanmaktadır. Normal pırasaya göre yapraklar arasındaki açı daha yüksektir. Gövde genişliği normal üretim pırasalara göre daha dardır. Kendine özgü tat ve lezzetiyle iç pazarlarda özellikle aranan sebze olmayı başarmıştır. Yöreye ait söz konusu tarım ürününün yalnız yakın ilçelerde tanınıyor olması ve hak ettiği değeri görmesi ve bu sebzenin kimlik kazanarak yalnız iç pazarda değil dış pazarda da yer alması düşünülerek 2013 yılında ‘Organik Gümüş Pırasası’ Projesi hazırlanmıştır."

Çiftçilere projenin başından itibaren 9 bin 600 kilogram organik gübre, 200 kilogram Macar fiğ, 17 kutu böcek ilacı, 18 paket mantar ilacı dağıtıldığını belirten Sağlam, "2013 yılında 18 çiftçiyle 22 dekar alanda başlatılan üretim çiftçilerimizin organik üretim şartlarına uymadığından ve organik üretimin zorluğundan dolayı 3 çiftçiyle 23,719 dekar alanda organik tarım üretimi yapılmaktadır. Pırasa üretimimiz 4,6 dekar alanda yıllık 9 bin 178 kilogram üretimle devam etmektedir" dedi.

Konuşmaların ardından katılımcılar organik pırasa tarlasını gezdi.