AMASYA (AA) - Gümüşhacıköy İtfaiye Amiri Alihaydar Çetinkaya, vatandaşları lodos nedeniyle soba zehirlenmesine karşı uyardı.

İlçede 2 gündür akşam saatlerinde lodosun etkili olduğunu belirten Çetinkaya, rüzgarlı havalarda soba bacasından çıkan dumanın ters teperek evin içine dolabileceğini söyledi.

Soba zehirlenmelerinin can kaybına neden olabileceğine işaret eden Çetinkaya, "Bu nedenle vatandaşlarımızı yatmaya yakın sobalarına kömür atmamaları hususunda uyarıyoruz. Atmışlarsa bile kömür iyice yanıp kor haline gelmeden uyumamalıdırlar. Tam olarak yanmayan kömürün dumanı lodosun etkisiyle evin içine dolup can kayıplarına sebep olabilir" dedi.

Temizlenmemiş bacaların yangına davetiye çıkarttığının altını çizen Çetinkaya, vatandaşlara yılda iki kere bacalarını temizletmelerinin yasal zorunluluk olduğunu hatırlattı.

Çetinkaya, vatandaşların bu konuya karşı duyarlı olmaları gerektiğini belirterek, "Temizletilmemiş bacalar baca yangınlarının en önemli sebeplerinden biridir. Baca yangınları ise vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini tehdit etmektedir. Yasa gereği kömür ve fuel-oil kullanan dairelerin bacalarını yılda iki kere, doğalgaz kullanan dairelerin de bacalarını yılda bir defa yetkili firmalara temizletmeleri gerekmektedir" diye konuştu.

Çetinkaya, vatandaşların can ve mal güvenlikleri açısından bu uyarılara dikkat etmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.