GÜMÜŞHANE (AA) - Gümüşhane'de, "Farkındalık Oluşturma ve Tanıtım Projesi" kapsamında buğday ve yonca tarlalarının kontrol işlemleri tamamlandı.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Edip Birşen, yaptığı yazılı açıklamada, Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığının koordinasyonu ve desteği ile tarımsal yeniliklerin yaygınlaştırılması amacıyla çalışma yürütüldüğünü belirtti.

Çalışma kapsamında, Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile "Farkındalık Oluşturma ve Tanıtım Projesi"ni hayata geçirdiklerini vurgulayan Birşen, 2014 yılı güz ekimiyle oluşturulan buğday ve yonca tarlalarının kontrol işlemlerinin tamamlandığını kaydetti.

Birşen, çiftçilerin gördükleri ve yaptıkları işleri daha kolay benimseyerek uyguladığı düşüncesinden hareketle oluşturulan demonstrasyon tarlalarında, Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen ve bölgeye adapte olmuş yonca (savaş), buğday (palandöken97, doğu88, yıldırım) çeşitlerinin tanıtımının yapıldığını ifade etti.

Uygulama süreci üç yıl olan projenin 2012 yılında başladığını anımsatan Birşen, şöyle devam etti:

"Çalışmalar, 2015 yılı bahar ekimiyle birlikte tamamlanmıştır. Proje kapsamında Köse, Kelkit ve Şiran ilçelerimizde çalışma yapıldı. Projenin başlangıcından sonuna kadar 14 köyde, 85 arazide 15 çiftçiye yönelik çalışma yapıldı. Gerçekleştirilen organik buğday hasadından sulu arazide bir dönümden 550 kilogram, kuru arazide ise 450 kilogram dane verim elde edildi. Bundan sonraki süreçte ise proje dahilindeki üreticilerimizle birlikte demonstrasyon tarlalarının gelişim seyri takip edilecek. İl ve ilçe müdürlüğümüz uzman teknik elamanları eşliğinde hasat ve hasat sonrası verim durumu değerlendirilecektir."