GÜMÜŞHANE (AA) - Gümüşhane'de büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar bulaşıcı hastalıklara karşı aşılanıyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Edip Birşen, yaptığı yazılı açıklamada, hayvan hastalıklarıyla mücadelenin en etkin ve ekonomik yolunun aşıyla korumak olduğunu belirtti.

Koyun ve keçi vebası hastalıkları ile insan sağlığını da tehdit eden brucella ve kuduz gibi hastalıklarda aşıyla mücadele çalışmalarının devam ettiğini vurgulayan Birşen, "2015 yılı ilkbahar Şap Aşılama Kampanyası döneminde ilimizde 60 bin büyükbaş aşılandı. Böylece programa alınan hayvanların yüzde 86'sını aşılamış bulunmaktayız. Hastalık çıkışı ya da riskli alanlarda rapel aşılamalar kampanya dışı da devam edecektir" ifadelerini kullandı.

Birşen, kuduz aşılama kampanyası kapsamında ise 800 sahipli köpeğin aşılandığını, böylece programa alınan hayvanların yüzde 81'inin aşılama işleminin tamamlandığını kaydetti.

Sığır çiçeği hastalığına karşı aşılamalarda ise 30 bin büyükbaşın aşılandığına dikkati çeken Birşen, şöyle devam etti:

"Programa alınan hayvanların yüzde 41'i aşılandı. Ay sonuna kadar hayvanların en az yüzde 85'inin aşılanması hedeflenmektedir. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda brucella hastalığına karşı aşıyla mücadele çalışmaları Mayıs ayında başlatıldı. Küçükbaş hayvanlarda veba aşılamaları ise talep edilmesi halinde kampanya dışı olarak yapılmaktadır. Kampanya olarak ise sonbaharda yürütülecektir."

Birşen, aşılama çalışmalarıyla birlikte hayvanları kayıt altına alma işleminin de devam ettiğini anımsatarak, bu kapsamda 10 bin 500 büyükbaş, 3 bin küçükbaşın küpelenerek kayıt altına alındığını belirtti.