GÜMÜŞHANE (AA) - Gümüşhane'de, "9. Kanuni Günleri" etkinliği organize edildi.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce, tarihi Süleymaniye Mahallesi'nde düzenlenen programda, Gümüşhane Belediyesi mehteran takımı konser verdi.

Gümüşhane Valisi Okay Memiş, burada yaptığı konuşmada, Gümüşhane'nin madenci kenti olduğunu belirterek, "Bin yıldır Romalılardan beri bu bölge madencilikle uğraşıyor. Tarihi Süleymaniye Mahallesi 100 yıl önce Gümüşhaneli hemşehrilerimizin yaşadığı bir bölge. Süleymaniye Mahallesi, Hatay ve Mardin gibi bir hoşgörü merkezi." diye konuştu.

Tarihi mahallede cami ve kilisenin yan yana olduğunu, bir çok dinin mensubunun bir arada yaşadığını anımsatan Vali Memiş, şunları kaydetti:

"Bu bizim en büyük zenginliğimiz. Burası hem turizm bölgesi hem de kış sporları merkezi. Yolunu yaptık, doğalgaz getirdik, elektrik hatlarını yer altına aldık, içme suyu, kanalizasyon ve telefon hatlarını yaptık. Burayı özgün mimarisi ve kimliğine uygun olarak Beypazarı, Safranbolu gibi yapacağız. Burada yapılacak butik otelin ihalesine çıktık. Bunu yaptıktan sonra inşallah özel sektör de burada birşeyler yapmak için harekete geçer. Bugün ekibimiz, bize tahsis edilen bin 600 metrelik telesiyej hattını kontrol etmek için Kayseri'ye gitti. Önümüzdeki günlerde hem proje hem de yapım ihalesini gerçekleştireceğiz."

İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Ateş ise, tarihi mahallenin, Kanuni Sultan Süleyman'ın adıyla anıldığına dikkati çekti.

Muhteşem Kanuni Sultan Süleyman Vakfı Başkanı Ali Baki, Kanuni Sultan Süleyman'ın 12 büyük meydan muharebesine katıldığını söyledi.

Baki, 12 meydan muharebesine katılan Kanuni'nin 3 bin şiir yazdığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Bu mahalleye baktığımızda bir tarafta cami, bir tarafta kilise var. Kudüs'e gittiğinizde karşınıza çıkıyor. Kudüs'te Kanuni Sultan Süleyman'ın Mimar Sinan'a yaptırdığı surları görüyorsunuz. Oranın 11 kapısı var, sadece 7'si açık. Yalnız El Halil kapısı devamlı açık. Bu kapının üzerine 'la ilahe illallah İbrahim Halilullah' yazıyor. Müslümanların, Yahudilerin girdiği kapı ayrı ama o kapıdan her dinden insan girebiliyor. Burası da oranın benzeri bir yer."

Vali Memiş ve protokol üyeleri, etkinlik kapsamında açılan "Kanuni Sultan Süleyman Gravür ve Fotoğraf Sergisi"ni gezdi.

Program, katılımcılara pilav ikramının ardından sona erdi.