GÜMÜŞHANE (AA) - Gümüşhane’de 40 dönüm alanda lavanta bitkisi yetiştirilecek.

Gümüşhane Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Edip Birşen, yaptığı yazılı açıklamada, lavanta bitkisinin Gümüşhane’nin doğal florasında yer aldığını söyledi.

Lavanta bitkisinin kültür çeşidi olan Lavandulave ve Intermedia çeşitleri kullanılarak kentte 40 dönüm alanda yetiştirmeyi planlandıklarını bildiren Birşen, "Lavanta ilaç ve kozmetik sanayisinde de önemli bir yere sahiptir. Modern lavanta bahçeleri kurulması için gerekli olan tüplü lavanta fidesi, hasatta kullanılan motorlu testere, lavanta yağı çıkarma makinesi ve damla sulama sistemi ile kurularak birim alandan yüksek verim ve yüksek gelir elde edilecek." ifadelerini kullandı.

Gümüşhane’de lavanta üretiminin ilk defa yapılacağının bilgisini paylaşan Birşen, şunları kaydetti:

"Proje aşamaları Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile iş birliği halinde yürütülecek. Proje ile ilk etapta Kelkit, Şiran ve Köse ilçelerinde toprak tahlili yapılarak, lavanta bahçesi kurulacak alanlar tespit edilecek. Bahçe kurulacak üreticilere uzmanları tarafından eğitim verilecek. Lavanta toprak yönünden seçici olmayan bir bitkidir. Projenin hayata geçmesiyle Gümüşhane’deki kurak alanlar da değerlendirilerek, ilimizde bulunan kuru marjinal tarım alanlarının üretime kazandırılması, kırsalda yaşayan, tarımla geçinen üreticilerimizin gelir seviyesinin yükseltilmesi amaçlanıyor."