GÜMÜŞHANE (AA) - Gümüşhane'de Organ Bağışı Haftası nedeniyle konferans düzenlendi.

İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Yüksekokulu Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen konferansa, Vali Okay Memiş, Belediye Başkanı Ercan Çimen, Torul Kaymakamı Hakan Kafkas, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Yrd. Doç. Dr. Özgür Çelebi, sağlık çalışanları ve öğrenciler katıldı.

Konferansın açışında konuşan Vali Memiş, organlarını bağışladığını söyledi.

Organ bağışının önemine işaret eden Memiş, 18 yaşını doldurmuş herkesin özgür iradesiyle organlarını bağışlayabileceğini belirterek, şunları dile getirdi:

"Beyin ölümünün gerçekleşmesiyle beraber artık ölüm gerçekleşmiş kabul ediliyor. O hastanın geriye dönüşü mümkün değil. Diyanet İşleri Başkanlığımızın da bu konuda fetvası vardır. Ancak bir takım tarikatların farklı yorumlarda bulunduğunu biliyorum. Fetva makamı Diyanet İşleri Başkanlığıdır. Bu konuda itibar edilecek tek merci Diyanet İşleridir. Bütün şartlar oluştuktan sonra bu bağışlar sayesinde hayatını devam ettirecek insanlarımızın imdadına yetişecek bir işlem, bunu böyle görüyoruz. Bir takım dini kaygıları olan vatandaşlarımıza yönelik bilgilendirmelerde bulunulacak. Buna yönelik hem Kur’an-ı Kerim'de hem de Peygamber efendimizin hadislerinde teşvik edici çok ayet ve hadis var. Tıbben de bir sakıncası yok. Biz de bağışta bulunduk." dedi.

İki yüz yataklı Yeni Devlet Hastanesi'nin kullanıma hazır olduğunu belirten Memiş, "Geçici kabulleri yapıldı. Biz de şu anda yolunu yapıyoruz. Yol için Maliye Bakanlığımızdan ödenek talep ettim. Akabinde ihalemizi yaptık. Yıl sonuna kadar yolumuzu da bitireceğiz." diye konuştu.

Kamu Hastaneleri Birliği Tıbbi Hizmetler Başkanı Op. Dr. Yavuz Çakıroğlu, tedavisi sadece organ ve doku nakliyle mümkün olan hastalıkların, tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye'de de önemli sağlık sorunlarından birisi olduğunu belirtti.

Çakıroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısı her geçen gün artmaktadır. Ülkemizdeki ulusal koordinasyon merkezine kayıtlı 22 bin 162 kronik böbrek yetmezliği hastası, diyaliz cihazlarına bağlı olarak yaşamını sürdürmeye çalışmaktadır. Kalp ve karaciğer nakli bekleyen hastalar ise bu imkana sahip değillerdir, uygun organ bulunamadığı takdirde yaşamlarını kısa bir süre içinde kaybetmektedirler.''

Gümüşhane'de organ bağışçı sayısının bin kişi olduğunu kaydeden Çakıroğlu, "Gümüşhane Kamu Hastaneleri Birliği olarak, Organ Bağışı Haftası'nda çalışanları ve halkı bilinçlendirmek amaçlı, çeşitli kurum ve kuruluşlarda eğitim toplantıları düzenlenmekte, halkımızın yoğun olarak bulunduğu cadde, park ve alışveriş merkezlerinde broşür dağıtılmakta ve organ bağış stantları açılmaktadır. Daha geniş kitlelere ulaşabilmek için basın yayın organları aracılığıyla organ ve doku bağışı konusunda hazırlanan sunum ve slaytlarla bilinci arttırmaya yönelik çalışmalar yapılmaktadır." dedi.

Konferansta, Çakıroğlu ile Erzurum Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinatörü Dr. Fatih Kacıroğlu, "Organ Bağışı ve Organ Nakli" konularında sunum yaptı.

Müftü Yardımcısı Hüseyin Hacıfettaoğlu da organ naklini inanç ve İslam fıkıhı açısından değerlendirdiklerini, Diyanet İşleri Başkanlığı ve kurullarının organ bağışının caiz olduğuna dair fetvası olduğunu ve kendisinin de organlarını bağışladığını söyledi.

Konferansın sonunda öğrenciler ve katılımcılar organ bağışında bulundu.