Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Akhisar merkezli peş peşe meydana gelen depremlerle ilgili olarak, “Ege’deki faylarda kısmi bir hareketlenme var. Ama bilim adamları bu hareketlenmenin bir enerji boşalmasına sebebiyet verdiğini belirterek, yaşanabilecek daha ağır sonuçların ortadan kaldırıldığını ifade ediyorlar” dedi.
Kandilli Rasathanesi’nin yayınladığı verilere göre Manisa’nın Akhisar ilçesinde saat 11.26’da meydana gelen 5 şiddetindeki depremin ardından en büyüğü 4.6 olmak üzere şu ana kadar 32 deprem meydana geldi. İlk deprem yerin 14 kilometre altında 5 şiddetinde gerçekleşti. Ardından gerçekleşen 12 depremin sonrasında ise Manisa 4.6 şiddetindeki depremle ikinci defa sallandı. Manisa’da 5 şiddetinde, 4.6 şiddetinde, 4 şiddetinde, 3.4 şiddetinde ve 3.3 şiddetinde olmak üzere 32 deprem meydana geldi.

Vali Güvençer son durum hakkında bilgi verdi
Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Manisa Polisevi’nde düzenlenen protokol bayramlaşmasının ardında Akhisar’da meydana gelen depremlerle ilgili açıklamalarda bulundu. Depremlerin herhangi bir hasara yol açmadığını belirten Vali Güvençer, “Akhisar merkezli meydana gelen her iki deprem de Allah’a çok şükür şiddetleri çok yüksek gibi görünse de biri 5, biri 4.6. Büyük depremler değildi. Can ve mal kaybına sebebiyet vermedi. Herhangi bir hasara da yol açmadı. Elbette köylerimizin bazılarında eski kerpiç taş evlerde küçük çatlama emareleri aldık ama bir çatı, bir balkon yıkılmış değil Allah’a çok şükür. Son zamanlarda malum Akhisar Manisa aktif fay hatları üzerinde. Ege’deki faylarda kısmi bir hareketlenme var. Ama bilim adamları bu hareketlenmenin bir enerji boşalmasına sebebiyet verdiğini belirterek, yaşanabilecek daha ağır sonuçların ortadan kaldırıldığını ifade ediyorlar. Ben yine de en azından depremin şiddetini hissederek endişe duyan vatandaşlarımıza geçmiş olsun diliyorum” diye konuştu.

“Geçmişe nazaran çok iyi durumdayız”
Depremle ilgili alınacak tedbirlerle ilgili bir soru üzerine Vali Güvençer, “Bir araştırmaya gerek yok. Oradaki hareketliliğin sebeplerini bulabilecekleri üç aşağı beş yukarı bugüne kadar yaptığımız bilimsel tespitlerle biliyor durumdayız. Deprem bir gerçeklik ve Anadolu’nun bir gerçekliği, bölgenin bir gerçekliği. Elbette tedbirli olmak, tedbir almak gerekiyor ama bu son günlerde yaşanan hareketliliklerden değil bizim daimi duyarlılığımız, daimi hassasiyetimiz. Başta mevzuat değişikliği olmak üzere, ülkenin depreme hazırlıksız yakalanmaması konusunda geçmişe nazaran çok çok iyiyiz. Hemen hemen her gün devletin bu konuyla ilgili özel kurumları, il içinde valiliğimizin nezaretinde ilgili il teşkilatları mesafe alıyorlar. Ama almamız gereken çok mesafe var” dedi.

“Manisa diğer şehirlerden kısmen daha nitelikli yapılara sahip”
Manisa’daki yapıların durumuyla ilgili açıklamalarda bulunan Vali Güvençer, “Türkiye’deki yapılar depreme ne kadar dayanıklıysa Manisa da o kadar dayanıklı. Ama kent merkezi ve ilçelerimiz için 1999’da yaşanan büyük depremden sonra hem mevzuat değişikliği yapıldı hem de kamunun ve özel kurumların denetlenmesi arttırıldı. Özellikle 1999’dan sonra gelişen, büyüyen oluşan şehirlerde deprem güvenliği çok daha iyi. Manisa’da gelişme büyümesini 1999’dan sonra hızlandıran bir şehir. Manisa diğer şehirlerden kısmen daha nitelikli yapılara sahip olduğunu söyleyebiliriz” diye konuştu.
(İHA)