SAMSUN (AA) - Samsun merkezli 9 ilde, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine yönelik soruşturma kapsamında, Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanı Albay Murat Özer'in de aralarında yer aldığı 22 zanlı gözaltına alındı.

Samsun Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında Cumhuriyet Savcısı Oktay Akkaya'nın koordinesinde, darbe girişimine katıldığı ve örgütün şifreli haberleşme programı ByLock'u kullandıkları tespit edilen, aralarında Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanı Özer'in de bulunduğu 21 rütbeli asker ile bir işçi hakkında gözaltı kararı verildi.

İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube ekipleri, Samsun merkezli olmak üzere Ankara, Bursa, Gaziantep, Sinop, Kocaeli, Muğla, İstanbul ve İzmir'de eş zamanlı operasyon düzenledi. Zanlılar "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye, düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs", "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs", "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" ve "Silahlı terör örgütüne üye olma" suçlarından gözaltına alındı.

Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığı ile zanlıların evlerinde arama yapan polis, daha sonra Özer ile Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığı Harekat Şube Müdürü Albay Hakan K, Hava Grup Komutanı Kıdemli Binbaşı Hakan K, Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığında görevli yüzbaşılar Mert K, Ferit Ahmet O ve Hüseyin B, üsteğmenler Ömer K, Kadir Emrah Ç, Hakkı B, Orhan U, Ömer B ve Gazi A, teğmen Murat Tuğrul T, astsubaylar Hasan Hüseyin Y, Ömür Y, Murat D, Mesut Y, Tayfun Y, Furkan K, Mehmet Ç. ve Mustafa K. ile işçi Ertan S'yi emniyete götürdü.

Zanlıların darbe gecesi "Yurtta Sulh Konseyi" tarafından verilen talimatla Samsun'da görevli Dost Gemisi'ni limandan çıkararak açığa götürdükleri de öne sürüldü.

Samsun Valisi İbrahim Şahin, 18 Ağustos 2016'da yaptığı yazılı açıklamada, FETÖ'nün darbe girişiminin yaşandığı gece Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve milletvekilleriyle vali konağında bulundukları sırada binanın karşısındaki sahilde "denizaltı" görüldüğü yönünde ihbar aldıklarını, bunun üzerine Sahil Güvenlik Komutanlığınca devriye çıkarıldığını ancak ekiplerin "Herhangi bir şey yok." diye döndüğünü belirtmişti.