Güney Kore Cumhuriyeti, Kore Gazilerinin torunlarına burs verecek.

Güney Kore Cumhuriyeti tarafından Kastamonu’da Kore Gazilerinin onuruna yemek verildi. Gün Otel’de gerçekleştirilen yemekte konuşan Vali Yardımcısı Ünal Kılıçarslan, “Umarım bir daha ulusumuzda hem de uluslararasında savaşlar olmaz. Çünkü insan hayatı her şeyden üstündür. Ama savaşın zaruri olduğu durumlarda ne yazık ki oluyor. Ben, tüm Dünyada barışın olmasını temenni ediyorum” dedi.

“KORE HALKI, ÖZGÜRLÜKLERİNİN KAZANILMASINDA GÖSTERDİĞİ FEDAKARLIKLAR İÇİN TÜRK HALKINI HER ZAMAN HATIRLAYACAKTIR”

Güney Kore Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Hava Ataşesi Hava Pilot Kurmay Yarbay Yongşik Park ise, Kastamonu’da Kore Gazileri ve aileleriyle bir arada bulunmaktan büyük onur ve kıvanç duyduğunu belirterek, “Öncelikle Kore halkını barışa, özgürlüğe ve refaha kavuşturarak bizlere gösterdiğimiz fedakarlıklarınız için en derin şükranlarımı ve saygılarım sunarım. Türkiye ile Güney Kore coğrafya olarak birbirlerine uzak olmasına rağmen Dünya barışının kurucuları olarak geleneksel kardeşlik ve işbirliğini sürdürmektedir. İki ülke arasındaki ilişkilerin askeri, siyasi, sosyal ve ekonomik alanlarda daha da gelişeceğine ülkem adına inancım sonsuzdur. Kore halkına ve Kore Cumhuriyetinin özgürlüğünü kazanmasında yardımlarını ve desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen Türk halkını her zaman hatırlayacaktır. Sizlerle bir arada bulunmaktan, Kore Gazilerimizle bir araya gelmekten ne kadar mutluluk duyduğumu anlatamam. Hayatını kaybetmiş gazilerimize de tanrıdan rahmet dilerim. Yüce Türk Ordusu, Yüce Türkiye Cumhuriyetinin dalgalanan bayrakları altında sonsuza dek ilerlemesini ve gelişmesini temenni ediyorum” diye konuştu.

“TÜRKİYE’YE BİR SÜRÜ HAİNCE EMELLER BESLEYEN TOPLULUKLAR SÜREKLİ SALDIRIYOR”

Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş da, Dünya üzerinde herkesin özgürce yaşamaya hakkının olduğunu ifade ederek, “Ülkelerin özgürce yaşama hakkı vardır. Bizce en büyük velinimet özgürlüktür. Kim olursa olsun hangi devlet olursa olsun kardeşçe ve dostça yaşamalıdır. Bu yüzden herkesin her ülkenin özgürlüklerine saygılı olması gerekiyor. Ne yazık ki olmayanlarda oluyor. Günümüzde olduğu gibi Türkiye’ye özellikle bir sürü haince emeller besleyen topluluklar saldırıyor. Ama bizler, hiçbir zaman birlik ve beraberliğimizi bozmadıkça kimse bizim bu topraklarda özgür ve hür şekilde yaşamamıza engel olamayacaktır” şeklinde konuştu.

“TÜRK ASKERİ, KIZIL ÇİN ORDUSUNU DURDURARAK KORE’YE ÖZGÜRLÜĞÜNÜ KAZANDIRMIŞTIR”

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Kastamonu Şube Başkanı Emekli Hakim Albay Ali Cesuroğlu ise, 1950 yılında Kuzey Kore ile Çin’in birleşerek Güney Kore’ye işgale kalkıştığını hatırlatarak, şöyle konuştu: “Çin ve Kuzey Kore orduları ilerken o zaman Güney Kore’nin bu ordulara karşı koyacak gücü yoktu. Güney Kore, Birleşmiş Milletlerden yardım istedi ve 21 ülke asker veya sağlık hizmetleri gibi bazı hizmetleri yapmak üzere asker ve sağlık ekibi gönderdi. Güney Kore’ye ABD’den sonra en büyük askeri gücü Türkiye göndermiştir. 1953 yılına kadar savaş sürdü. Türkiye’nin Güney Kore’ye gönderdiği asker sayısı 56 bin kişidir. Kore’ye gönderilen askerlerimizden 21 bin askerimiz savaşmıştır. Türk askeri, her zaman olduğu gibi yine kahramanlığını göstermiş ve süngü ile yaptığı savaşlarda Kızıl Çin Ordusunu durdurmuş ve Kore’ye özgürlüğünü geri kazandırmıştır.”

Güney Kore’de savaşan 21 bin askerden şuanda sağ olarak 2 bin 500 Kore Gazisinin bulunduğunu söyleyen Cesuroğlu, şunları kaydetti: “Kastamonu’da da 19 tane Kore gazisi bulunmaktadır. Bizlere burs imkanı sağladığı için Kore hükümetine ve Kore Cumhuriyetine teşekkür ediyorum.”

Konuşmaların ardından Güney Kore Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Hava Ataşesi Hava Pilot Kurmay Yarbay Yongşik Park, Kore’de savaşan Türk Askeri Heykelcikleri takdim etti. Ayrıca Park, Kore Gazilerinin torunlarına burs verilmesi yönündeki belgeyi teslim etti.

(Vedat Yunus İkizoğlu/İHA)