Dua aynı zamanda bir ibadettir. Peygamberimiz (s.a.v.) "Dua ibadetin ta kendisidir." (Tirmizi) buyurmaktadır. Peygamber Efendimiz (s.a.v.)'in hayatını incelediğimizde onu sürekli bir dua halinde bulmaktayız. Teheccüde kalktığında, abdest bozduğunda, abdest alırken, ezan okunurken, camiye girip-çıkarken, namazlardan sonra, iftardan önce, yolculuğa çıkarken veya dönerken, yeni bir şey aldığında, gece istirahata geçerken, sabah kalkarken, sıkıntı ve darlıkta, rahatlıkta ve hep farklı hallerde Peygamber Efendimiz (s.a.v.)'in farklı dualarına şahit olmaktayız. Böylece Resul-i Ekrem (s.a.v.), hayatın hiçbir alanını Rabbi ile ilişkilendirmeden geçirmemiş oluyor.

Duanın ehemmiyetini anlatmak üzere Peygamber Efendimiz'in yaptığı birkaç duaya yer vermek istiyoruz. Bunlardan ilki yolculuk duası olacaktır. Yolculuk duası yola çıkacak kimsenin tüm tedbirleri aldıktan sonra, Allahu Tealaya yönelerek hayırlı bir yolculuk isteğinde bulunmasıdır. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) yolculuğa çıkarken aşağıdaki duayı okurdu:
“Allâhümme innî e’ûzü bike min va’sâi’s- seferi ve keâbeti’l-münkalebi ve’l-havri ba’de’l-kevri ve da’veti’l-mazlûmi ve sûi’l-menzari fi’l-ehli ve’l-mâli.”
Anlamı: “Allah ’ım! Yolculuğun güçlüklerinden, üzücü manzaralarla karşılaşmaktan, iyiyken kötü olmaktan, mazlumun bedduasından ve dönüşte mal ve çoluk çocuğu kötü hâllerde bulmaktan sana sığınırım.” (Nesâî, İsti’aze, 41-42; İbn Mâce, Dua, 20)
Bir araba yani bineğe binerken Zuhruf Suresinin 13. ayeti okunabilir.
Sübhanellezî sehhara lenâ hazâ ve mâ künnâ lehû mukrinîn. Ve innâ ilâ Rabbinâ le münkali-bûn.
Anlamı: “Hiç de lâyık olmadığımız halde bize bunu müsahhar kılan Allah’ı tesbîh ederim.”
Yine ayrıca yolculuktan dönünce yapılabilecek ve Peygamber Efendimiz (s.a.v.)'in yaptığı dualar mevcuttur. Görüldüğü üzere yolculuğun hayırlı bir şekilde başlayıp, hayırlı bir şekilde dönüş için kul Rabbine yönelmekte ve ona iltica etmektedir.

Dualar başta belirtildiği üzere farklı hallerde kulun Rabbine yönelerek ona durumunu arz etmesi ve isteklerini ondan talep etmesi durumudur. Yaşamın her hal ve safhasına ilişkin duaları dini kaynaklarımızda bulabilmekteyiz. Mesela siğil (temre) duası da bunlardan birisidir. Elinde, yüzünde veya vücudunun farklı bir bölgesinde siğil çıkan kimse için dahi duayı İslam kaynaklarında bulmamız mümkündür. Siğil duası olarak Zuhruf Suresinin 79. (Em ebramû emran fe innâ mubrimûn) ayeti okunabilir. Yine temre için Taha Suresinin 105-106-107. ayetleri okunabilir.

Hayatımızın her alanı ile ilgili duaları dini kaynaklarımızda bulmamız mümkündür. Mesela, hutbe duaları, yalnızlıktan kurtulma duası, geçim sıkıntısı duası, işinde başarı yakalama duası, sıkıntı durumlarda okunacak dua, musibet anlarında okunacak dua, nikah duası, sağlık ve afiyet duası, uyku duası, sinirli anlarda okunacak dua, zorluklara karşı dua, barışma duası, kötü rüya görünce okunaca dua, yeni elbise alınca okunacak dua, aynaya bakarken okunacak dua, taharetlenmeden önce ve sonra yapılacak dualar ve dahası... Bunlar ve daha fazlasını güvenilir kaynaklardan derleyerek bizlere sunan insirah.gen.tr adresinde bulabilirsiniz. Diyanet İşleri Başkanlığı yayınları başta olmak üzere güvenilir kaynaklardan yapılan derlemeleri dualar bölümünde bulacaksınız.