Hz. İsa’nın doğumu ve vaftiz edilişinin yıl dönümü nedeniyle Kuzguncuk ve Ortaköy’de düzenlenen haç çıkarma yarışlarına soğuk hava nedeniyle sadece birer kişi katıldı.
Hristiyan inancına göre Hz. İsa’nın doğumu ve vaftiz edilişinin yıldönümü nedeniyle İstanbul’un çeşitli yerlerindeki kiliselerde törenler düzenlendi. Törenlerin ardından da denizden haç çıkarma yarışları yapıldı. Balat’ta düzenlenen yarışa katılım fazla olurken, Ortaköy ve Kuzguncuk’taki yarışlara ise havanın soğuk olması nedeniyle sadece birer kişi katıldı.
Ortaköy’de Rum Ortodoks Kilisesi’nde yapılan ayinin ardından kilisede bulunanlar Ortaköy sahiline geldi. Kilisedeki ayni yöneten Boğaz Kiliseleri Metropoliti İrineos, ardından sahile gelerek dualar eşliğinde tekneye çıktı. Tekne biraz açıldıktan sonra İrineos elindeki haçı denize attı. İlia Davul yarışa katılan tek isim olarak denize atlayıp haçı çıkardı. Haçı öperek denizden çıkan genç, “Çok soğuktu. İbadetimizi yaptık. Bugün tek başımaydım. Çok soğuktu Çünkü” dedi.
Metropolit İrineos ise, “Her sene olduğu gibi bu sene de törenimizi yaptık. Hz. İsa’nın Ürdün Denizi’nde vaftiz edilişinin yıldönümünü kutluyoruz aynı zamanda balıkçıların bereketli bir yıl geçirmeleri için bu töreni yapıyoruz. Biz gelenek ve göreneklerimize bağlıyız. Hava soğuk olduğu için katılım az oldu” diye konuştu.
Öte yandan, Kuzguncuk’ta bulunan Aya Yorgi Rum Ortodoks Kilisesi’nde de ayin düzenlendi. Metropolit Atanasios ve beraberindekiler, kilisedeki törenin ardından saat 12.30 sıralarında iskeleye geldi. Atanasios’in denize attığı haçı, yarışa tek kişi olan Maksimus Yıldız çıkardı. Yıldız, havanın soğuk olması nedeniyle denizden çıkarken zor anlar yaşadı. Metropolit Atanasios ise altın haçı vermek için genci bekledi. Havanın soğuk olması nedeniyle altın haçın sonra verileceği belirtildi.
(İHA)