ORDU (AA) - EYÜP ELEVÜLÜ - Ordulu 80 yaşındaki Haki Atasever, ilerlemiş yaşına rağmen atölyesinde ördüğü sepetlerle ekmek parasını çıkarıyor.

Gülyalı ilçesinde eşi ile yaşayan Atasever, maddi durumları iyi olmadığı için ilkokulu bitirdikten sonra çalışarak aile ekonomisine katkı sağlamaya karar verdi.

Henüz 10 yaşındayken merak sardığı ve komşularından öğrendiği sepet örme işini mesleğe dönüştüren Atasever, evlerinin yanında oluşturduğu atölyede, teknolojik aletler kullanmadan, bıçak ve rende yardımıyla fındık dallarından yaptığı sepetleri pazarlarda sattı.

Askerlik dönüşü inşaatlarda işçi olarak çalışan Atasever, işlerin az olduğu kış mevsiminde sepet yapmaya devam etti.

Yaşının ilerlemesi üzerine inşaatlarda çalışmayı bırakan Atasever, emekli maaşı olmadığı için atölyesinde hem fındık dalları hem de plastikten yaptığı sepetleri satarak geçimini sağlıyor.

Haki Atasever, eskiden tamamen fındık dalından sepet yaptığını, şimdilerde plastik sepet de ördüğünü söyledi.

Plastik sepet yapmanın kolay olduğunu dile getiren 5 çocuk babası Atasever, "Ağaçtan olanda ise bahçeye gidiyorum. Fındık ağacından dal elde ediyorum. Özellikle fındıktan yaptığımız sepeti isteyenler oluyor. Böyle istek olduğunda da yapıyorum. Ağaçtan yapması güç istiyor, ben de güç kalmadı." dedi.

Atasever, plastik sepetleri 20-25, fındık dalından olanları ise 25-50 liradan sattığını belirterek, "Çocuklar evlendi. Eşimle birlikte ikimiz yaşıyoruz. Evimi geçindirmek için bu işi halen yapıyorum. İhtiyaç, ekmek parası için mesleği sürdürüyorum." ifadesini kullandı.

- Mesleğin son ustaları

Sepetçilik mesleğinin yok olmaya başladığına işaret eden Atasever, sadece küçük çaplı, kendi ihtiyacı için yapmaya çalışan ustalar kaldığını dile getirdi.

Zaman zaman işlerin iyi olduğunu ve geçen yıl bir seferde 50-60 sepet sattığını vurgulayan Atasever, "Her zaman da satılmıyor. Satılsa iyi ama alışmışız buna ve boş duramıyoruz. Kahvehane ya da başka bir alışkanlığım yok. Oturup sepeti yapıyorum, vakit geçiriyorum." diye konuştu.

Atasever, mesleği kendisinden sonra bırakabileceği herhangi bir kişi bulunmadığını kaydetti.