TRABZON (AA) - Trabzon'da, Suriye'nin Halep şehrinde yaşanan saldırılarda hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılındı.

Trabzon Sivil İnisiyatifi'ni oluşturan sivil toplum kuruluşlarının üyeleri, cuma namazının ardından Trabzon Meydanı'nda yer alan İskenderpaşa Camisi'nin bahçesinde toplandı. STK üyeleri, Halep'te hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kıldı.

Namazın ardından grup adına basın açıklaması yapan İHH gönüllüsü Abdulkadir Yılmaz, kuşatma altında yaşam mücadelesi veren Halep'teki sivil halkın sistematik bir soykırıma tabi tutulduğunu belirtti.

İç savaştan önce 5,5 milyon insanın yaşadığı Halep'te şu an 350 kişinin yaşadığını aktaran Yılmaz, son 3 ayda gerçekleşen 8 bin 100 hava saldırısında bin 833 kişinin şehit düştüğünü ve bunlardan 502'sinin çocuk olduğunu kaydetti.

Abdulkadir Yılmaz, Halep'te yaşanan soykırım son bulmazsa bu yangının tüm dünyayı saracağını savunarak, "Suriye'deki katliam, göç ve tahribatın sorumluluğunun Birleşmiş Milletler, Güvenlik Konseyi, İnsan Hakları Örgütü ve Arap Ligi üzerindedir. İnsani ve ahlaki görevini yapması için küresel ve bölgesel kuruluşlardan Birleşmiş Milletler'e baskı uygulamalarını talep ediyoruz." diye konuştu.

Fırat Kalkanı Harekatıyla özellikle Cerablus bölgesindeki halkın nefes almasının sağlandığını dile getiren Yılmaz, şu ifadeleri kullandı:

"Bölgede güvenlik koridoru genişledi. Binlerce Suriyeli temizlik yapılan bölgeye, anavatanlarına rahat bir şekilde dönmüş oldu. Binlerce Suriyelinin rahat etmesini ve vatanlarına geri dönmesini sağlamış olan bu operasyonlarda şehit olan askerlerimize Allah'tan rahmet, yaralanan kardeşlerimize acil şifalar diliyoruz."

Grup, açıklamanın ardından dağıldı.

Gıyabi cenaze namazına, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.