SİNOP (AA) - Sinop Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Fevzi Tütüncü, yaz sezonu ve kruvaziyer turizminin sona ermesinin ardından yaşanan hamsi akınının, il ekonomisine büyük katkı sağladığını söyledi.

Tütüncü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hareketli geçen yaz sezonu sonrası palamut avının balıkçıları memnun ettiğini, ardından son 15 gündür devam eden hamsi akını sebebiyle Sinop Limanı'na gelen balıkçı motorlarının, Sinop esnafının yüzünü güldürdüğünü belirtti.

Özellikle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca ticari amaçlı su ürünleri avcılığı kapsamında yürürlüğe sokulan hamsi avcılığına çeşitli sınırlamalar ve düzenlemeler getiren kararın hem balıkçılığın geleceği hem de esnaf için çok yerinde bir karar olduğunu ifade eden Tütüncü, "Gündüz hamsi avının yasaklanmasıyla balıkçıların gündüz il içinde yaptığı alışveriş ve harcamalar esnafımıza yaramıştır" dedi.

Gırgır ağlarıyla hamsi avcılığının da 16.00-06.00 saatleri arasında yapılmasının çok yerinde bir karar olduğunu kaydeden Tütüncü, "Yaz sezonuve kruvaziyer turizminin sona ermesiyle işler durma noktasına gelmişti. Bugünlerde başlayan hamsi avcılığı ve Sinop Limanı'na gelen balıkçı tekneleri piyasalarda canlılık yarattı. Her balıkçı teknesinde 20 kişi olduğunu düşünürsek 80 teknede bin 600 kişi yapar. Buna dışarıdaki işçileri de eklersek çok yüksek bir rakam tutuyor. Bu insanlar gündüz av yasağı olduğu için il içinde gezerek harcama yapmaktadır. Bu esnaf için olduğu kadar, balık sınırlı avlandığından dolayı hamsinin geleceği için de çok iyi" diye konuştu.