SİNOP (AA) - Kastamonu-Sinop Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Ali Bayrak, hamsi avında kota uygulamasına geçilmesi gerektiğini belirterek, "Çünkü bol olduğu zaman çok avlanıyor, büyük çoğunluğu da balık unu fabrikalarına gönderiliyor" dedi.

Bayrak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hamsi sezonun Türkiye karasularında bitmek üzere olduğunu söyledi.

Sezonun balıkçılar açısından kötü olmamasına karşın çok da iyi geçmediğini ifade eden Bayrak, "Belki çok vasat bir sezon geçirmedik ama daha farklı olmasını arzu ederdik" ifadesini kullandı.

Hamsinin bir önceki yıla oranla daha az avlandığını dile getiren Bayrak, sektördeki sorunların çözümü için alınması gereken tedbirlerin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti. Bayrak, özellikle hamsi avına kota konulması taraftarı olduklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Hamsinin geleceği açısından bir şekilde kota uygulamasına geçilmeli. Çünkü bol olduğu zaman çok avlanıyor, büyük çoğunluğu da balık unu fabrikalarına gönderiliyor. Halbuki ava kota koysak ve zamana yaysak hem balıkçı daha fazla kazanacak hem vatandaş daha ucuza hamsi tüketecek ancak bir türlü kota meselesine çözüm bulamıyoruz. Uzun yıllardır bunun için mücadele ediyoruz. Hayata geçmeyince her sezon av miktarı geriye gidiyor."

Bayrak, kota uygulamasına geçilmemesi durumunda gelecek sezondan umutlu olmadıklarına işaret ederek, "Çözüm yolu kota uygulamasıdır. Aksi takdirde gelecek sezon da kimsenin beklentisi karşılanmaz. Hamsi yine bu sezonki miktarda avlanır" diye konuştu.