SAMSUN (AA) - Havza Belediye Başkanı Murat İkiz, Samsun'da geleneksel olarak düzenlenen Tirit Gecesi için hazırlıklara başlandığını bildirdi.

İkiz, yaptığı açıklamada, bu yıl 11'incisi düzenlenen Tirit Gecesi'nin 18 Ocak Pazar günü gerçekleştirileceğini belirterek, "Havza Belediyesi tarafından düzenlenecek Tirit Gecesi ile Samsun'da yaşayan Havzalılar ve Samsunlularla bir araya geleceğiz. Türk Patent Enstitüsü tarafından Samsun Kaz Tiridi adıyla patentlenen yöresel yemeğiz, ilçemizin tanıtımında önemli yer almakta" dedi.

Türkiye'nin her yerinde yapıldığını ancak tiridi bölgeye has hale getiren özelliğinin yolunmuş kazların boyunlarından asılarak ateş karşısında ağır ağır pişirilmesi olduğunu ifade eden İkiz, "Diğer bölgelerde yani Kars, Sivas, Yozgat gibi iç bölgelerde yapılan tirit yemeğinde kaz suda veya fırında pişirilir. Bölgemizde ise bu kazların asılması ile yapılır ve yaklaşık 3-4 saat sürer" diye konuştu.

İkiz, Tirit Gecesi'nin amacının uzun kış gecelerinde sıcak dost ortamları kurmak olduğunu da kaydederek, "Köylerde aralık, ocak ve şubat aylarında tirit geceleri düzenlenmekte. Bu geleneği tanıtmak için çalışmalarımıza ara vermeden devam ediyoruz. Bizler de bu dostluk vesilesi olan lezzetimizle Samsun'a konuk olacağız" diyerek sözlerini tamamladı.