SAMSUN (AA) - Havza'da Kurban Hizmetleri Komisyonu toplantısı, Kaymakam Vekili Cengiz Nayman başkanlığında gerçekleştirildi.

Nayman, kaymakamlık toplantı salonundaki toplantı öncesinde yaptığı açıklamada, alınacak kararlarla halkın dini vecibelerini rahat şekilde yerine getirmelerini sağlamayı amaçladıklarını söyledi.

Kurban pazarlarında dişi hayvanların satışının yasaklandığını ve bununla ilgili gereken tüm tedbirlerin alınacağını belirten Nayman, "Halkımızın sağlığı açılısında temizlik hizmetleri aksatılmadan yürütülmeli. Bunların yanı sıra kurban pazarında vatandaşlarımızın sahte paraya karşı bilinçlendirilmesi ve bilgilendirilmesi de önemli bir husus. İnşallah toplantıda alınacak kararlar ile halkımızın sorunsuz bir bayram geçirmesinde katkıda bulunacağız." ifadelerini kullandı.

Belediye Başkanı Murat İkiz de Kurban Bayramı öncesi ve bayram boyunca belediyenin ilgili birimlerinin görevlerinin başında olacağını aktararak, "Belediye olarak görevlendirmelerimizi yaptık ama bizler ne kadar aralıksız çalışsak da halkımızın genel hijyen kurallarına uymaları çok önemli. Alınan tedbirler ile bayramın sorunsuz geçeceğine inanıyorum." dedi.

Komisyon tarafından alınan kararlara göre, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar için kurban satış yeri olarak mevcut hayvan pazarı kullanılacak. Bayramdan 15 gün önce hizmet vermeye başlayacak olan kurban pazarı, bayramın ikinci günü akşamına kadar açık kalacak.

Kurban satış yerlerinde insan ve çevre sağlığı, güvenliği ile hayvan haklarına değer verilecek. Yetiştirici, satıcı, alıcı ve diğer vatandaşların sosyal ihtiyaçlarını karşılayacak, su, tuvalet, kapalı oturma yerleri ve benzeri yerler belediye tarafından hazırlanacak.

Kurban kesim yerleri dışında kurban kesimi için uygun olan yerlerde, kendi bahçesi veya özel mülkünde kurban kesmek, dini ve hijyenik şartlara uymak şartıyla serbest olacak. Kurbanlıkların kulak küpeleri veya kulak küpe numaraları, mahalle muhtarları aracılığıyla İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne teslim edilecek.

Kurban atıkları ve hastalıklı organlar, çukurlara gömülecek. Kararlara uymayanlara 2872 sayılı Çevre Kanunu'nun ilgili maddelerine göre idari para cezası uygulanacak.

Kurban satış ve kesim yerleri ile kendi özel mülkünde yapılan kesimlerin denetlenmesi için Toplum Sağlığı Merkezi tarafından görevlendirme yapıldı. Bayram süresince trafikte oluşan yoğunluk dikkate alınarak İlçe Emniyet Müdürlüğü tarafından tedbir alınacak.

Kararların halka duyurulması Havza Belediyesi tarafından yapılacak. Komisyonun kararlarından duyurulması gerekenlerin hutbe ve vaazlar yoluyla halka duyurulmasına da önem verilecek.