SAMSUN (AA) - Samsun'un Havza ilçesinde "Bekdiğin Mahallesi Mera Islahı ve Amenajmanı Projesi"nin açılışı yapıldı.

Gıda Tarım ve Hayvancılılık İl Müdürlüğünce uygulanan proje kapsamındaki açılış, saygı duruşunun yapılmasının ardından İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Samsun Vali Yardımcısı Faruk Necmi Kurt, törende yaptığı konuşmada, meralarının korunması konusunda mahalle sakinlerinin hassasiyet içinde olması gerektiğine belirterek, "Meraların korunmasına çok ihtiyacımız var. Meraların korunması konusunda yasal düzenlemeyi yapmışız ama arazideki korunmasında aynı başarıyı gösteremiyoruz. Meraların üzerinde herhangi bir tasarrufta bulunmak kesinlikle yasak. Mahalle sakinlerinin meralarına sahip çıkmaları çok önemli." diye konuştu.

Havza Belediye Başkanı Murat İkiz, ülkede yetiştiriciliği yapılan hayvan sayısının mera alanlarının daralması ve göç nedeniyle azaldığını belirterek, bu tür projelerle hayvan sayısın artacağına inandığını söyledi.

Gıda Tarım ve Hayvancılılık İl Müdürü Kadir Güven de Samsun’un mera bakımdan Türkiye ortalamasının altında olduğuna dikkati çekti.

Havza ilçesinin mera arazisi bakımından il ortalamasının üstünde olduğunu vurgulayan Güven, "Havza ilçesi Bekdiğin Mahallesi'ndeki toplam üç parçadan oluşan bin 697 dekar büyüklüğündeki mera, proje yapılarak ıslah kapsamına alındı. İlk etap 625 büyükbaş ve 200 küçükbaş hayvan otlatılabilecek. Bu proje 2014-2018 yılları arasını kapsıyor. Projenin bütçesi 422 bin 473 lira. 177 bin 300 lirası çiftçi katkısı ve 245 bin 173 lirası genel bütçeden karşılanıyor." ifadelerini kullandı.

Halk oyunları ekipleri gösteri sundu.

Tören protokol üyeleri ve davetlilerin mera ıslah projesinin açılışını gerçekleştirmesiyle sona erdi.