SAMSUN (AA) - Havza'da ev hanımları, kış mevsiminde tüketecekleri yiyecekleri imece usulüyle hazırlıyor.

Günümüzde birçok gıda ürünü marketlerde hazır olarak satılmasına rağmen, geleneksel gıdalar arasında yer alan yufka, Havza'da ev hanımları hala geleneksel yöntemlerle hazırlıyor.

İlçede kış aylarında tüketilen yufkayı komşular bir araya gelerek imece usulü ile açıyor, pişiriyor ve kuru halde muhafaza ederek, tüketileceği zaman ıslatılıp yenmeye hazır hale getiriliyor.

Her yıl mahallelerindeki kadınlarla yufka açtıklarını belirten Şerife Mete, "Yılda iki kez yufka açıyoruz. Ramazan öncesi ve kış öncesi yiyeceğimiz yufkayı imece usulüyle yapıyoruz." dedi.

Hazırlıklarını iş bölümüyle yaptıklarını anlatan Mete, şunları kaydetti:

"Birkaç kadın mahallede kime yufka açacaksak onun evinde toplanıyoruz. Kimimiz hamur yoğuruyor, kimimiz yufka açıyor, kimimiz yufkaları pişiriyor, kimimiz de iş yapanlara yemek hazırlıyor. Bugün marketlerde yaptığımız yiyecekler hazır satılıyor ama biz yufka, turşu, salça, tarhana gibi pek çok yiyeceğimizi kendimiz yapıyoruz. Temizliğinden emin oluyoruz, sağlıklı olduğunu biliyoruz. Hem de hazır yiyeceklere vereceğimiz paradan daha ucuz oluyor, ev ekonomisine katkı sağlıyoruz."

İstanbul'dan bayram tatili için gelen ve kış için yufka açan Rabia Mete de, "İstanbul'da yufka açamıyoruz. Kış aylarında bizim için hem kolaylık hem de ekonomik oluyor." diye konuştu.