Mersin’in Tarsus ilçesinde hunharca öldürülen ve hikayesiyle kadına yönelik şiddetin simgesi haline gelen üniversite öğrencisi Özgecan Aslan’ın yarım kalan hayali olan rehabilitasyon merkezi gerçeğe dönüşüyor.
Özgecan’ın babası ve Dernek Başkanı Mehmet Aslan, Dernek Genel Sekreteri Kunter Kurt ile birlikte Mersin Gazeteciler Cemiyeti (MGC) Başkanı Ahmet Ünal’ı ziyaret etti. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren MGC Başkanı Ünal, Mersin ve Türkiye basınının olayın olduğu günden beri olayı yaşadığını ifade ederek, "Adana’dan geçen hafta toplantıdan gelirken Mersin girişinde Özgecan ormanını gördüm. İnşallah o orman büyüyecek, kök salacak, buradan dünyaya yayılacak. Derneğin yaptığı çalışmaları, çabaları görüyorum, tebrik ediyorum. Biz Mersin basını olarak her zaman bu güzel mücadelede yanınızda olacağız" şeklinde konuştu.

"ÖZGECAN’IN HAYALİNİ GERÇEKLEŞTİRMEK İÇİN DERNEĞİ KURDUK"
Özgecan’ın babası ve Dernek Başkanı Mehmet Aslan ise o dönemde Özgecan’ın bir hayali olduğunu vurgulayarak, "O hayali gerçekleştirmek için Sayın Valimizin desteğiyle bir sms kampanyası düzenledik. O sms kampanyasından elde edilecek gelirlerle Özgecan’ın hayali olan bir rehabilitasyon merkezi kurulacaktı. Bunun için bir dernek kurulması gerekiyordu. Bizde bu yüzden 2015 yılının Mart ayında Özgecanlar Derneği’ni kurduk. O dönem gerek sosyal medyada gerek başka mecralarda bir çok yerde Özgecan ile ilgili bağış kampanyaları düzenleniyordu. Bu bağış kampanyalarının hiçbirinin bizimle bir ilgisi yoktu. Ben dernek kurulmadan önce hiç kimsenin maddi desteğini, bağışını kabul etmiyordum. Bu bağışlarla, bu sms kampanyasıyla bir rehabilitasyon merkezi kurabileceğimiz düşüncesiyle derneğimizi kurduk" diye konuştu.

"AYAĞIMIZIN BİRİ ANKARA’DA OLACAK"
Derneğin kurulmasında, çalışmalarında kendisine yardımcı olan herkese teşekkürlerini ileten Aslan, "Arkadaşlar Özgecanlar için çalışmayı, gönüllü olarak mücadele etmeyi kabul ettiler. 31 Mart 2015 tarihinde bir basın açıklaması yaptık. Sms kampanyasıyla ilgili bilgi verdik. Bunu para toplamak için yaptık. Biz halen şu anda para topluyoruz. Çünkü rehabilitasyon merkezinin yapımıyla ilgili olarak para gerekiyor. Şansımıza kampanyayla ilgili bilgi verdiğimiz gün de bütün Türkiye’de elektrikler kesildi. Yinede insanlarımız elinden geldiği kadar destek oldular. Şimdi biz rehabilitasyon merkezinin kurulması için bir çalışma içerisindeyiz. Özgecanlar, kadınlar, çocuklar için, taciz, tecavüz ve şiddet gibi konularda farkındalık oluşturmak, mücadele etmek için ayağımızın biri Ankara’da olacak. Kurumsal yapımız oluştuktan sonra medyanın desteği tabii ki Özgecanlar için bir başka oldu. Medyaya da ayrıca teşekkür ediyorum. Bu rehabilitasyon merkezi aslında benim de hayalim. Merkez sadece şiddet görmüş kadın ve çocuklar için değil uyuşturucu kullanan çocuklar ve sokak çocuklarının, ailelerin eğitimleri için de önemli. Verilecek eğitimlerle çocukların, annelerin ve babaların eğitimleri, kişisel gelişimleri, kitap okuma alışkanlıkları, toplumun artık 21. yüzyılda değişim ve dönüşüm içerisine uyum sağlayabilmeleri için eğitim diyoruz. Başkada bir yol demiyoruz" şeklinde konuştu.
Genel Sekreter Kunter Kurt ise asıl amaçlarının kadına yönelik şiddeti uluslararası platformlara taşımak olduğunu vurgulayarak, "Kısa bir dönem içerisinde 1. Uluslararası Mersin Özgecanlar Derneği Kadın Çalıştayı yapmak için büyüklerimizin yanına gidip, detayları açıklayıp, kadınlara yönelik şiddetin uluslararası platformlarda çözülmesinin sağlanması yönünde bir görüş birliğine vardık. Bunların ortadan kalkması için kesinlikle herkesin eğitim görmesi ve özellikle erkeklerin daha çok eğitilmesi konusunda görüş birliği yaptık. Önce Mersin genelinde bu eğitimler olacak, istenilen seviyeye geldiğinde Türkiye’nin çeşitli illerinde şubeleşmeye başlayacağız ve artık bu Türkiye’de toplu bir hale gelecek" ifadelerini kullandı.
(İHA)