Şimdi ise daha büyük firmalar tarafından yapılan bir iş haline gelmiş durumda. Lokmayı döken kişiye ise lokmacı denir. Lokma dökmesi oldukça basit bir işlemdir.

Genel itibari ile camilerin önünde, okul önlerinde toplu alanlarda hayırlı bir iş beklentisiyle ya da hayırlı bir haberin olduğu durumlarda dağıtılır. Hayır lokması genellikle namaz öncesinde, okul çıkışından önce ya da davet edilen yerdeki kişilerin gelmesinden önce hazırlanır. Toplu alanlarda oldukça fazla kişiye ikram edilir. Hayır lokmasında bir amaç güdülmez bedava dağıtılan bir tatlıdır.

Hayır Lokması Nedir?

Hayır lokması şerbetli ve hafif bir tatlıdır. Bu tatlı ağır yemeklerin üstüne de yense herhangi bir rahatsızlık vermez. İstenildiği kadar tüketiliyor olmasında da hiçbir sakınca yoktur.  Lokma hafif olması sebebiyle ve aynı zamanda herkesin sevdiği ve yiyebileceği bir tatlı olduğu için özellikle hayır işlerinde en çok kullanılan tatlılardan biri olmuştur.

Yapılışı da oldukça kolay olup, en kısa zamanda çok sayıda elde edilebilmektedir. Genel itibariyle günümüzde bu lokma dökülmeden önce dağıtılacak alanda bir stant kurulur ve lokmalar yağa art arda dökülmeye başlar. Kızaran lokmalar sıcak bir şekilde gelen misafirlere ve çocuklara ikram edilir.

Özellikle yemeklerin üstüne de yense yenildiğinde kişiler Bir rahatsızlık duymaz aynı zamanda çok sayıda yenildiğinde de yine bir rahatsızlık ortaya çıkmaz genel itibariyle Hayırlara vesile olması amacıyla dağıtılır.

Hayır lokması neden dökülür

Lokma Döktürme işlerde ve hayırlara vesile olacak bir iş söz konusuysa hayır lokması dökülmektedir. Bereket versin, sağlıklı olsun, mutlu olsun gibi daha birçok nedenden ötürü dökülür. Genellikle mevlit verirken gelen misafirlerin dualarını almak için,  iş yerlerinin açılışında kazadan beladan korunsun kazancı bol olsun diye dökülür.

Düğünlerde ve sünnetlerde ise bol bol yapılıp dağıtılır. Böylece hayır lokmasını dağıttıran kişi için bol bol dua edilir. Lokma ile birlikte çocuklar sevindirilir, misafirlerin ağzı tatlanmış neşesi yerine gelmiş olur.