SAMSUN (AA) - Orman ve su İşleri Bakanlığı Samsun 11. Bölge Müdürü Mehmet Sıddık Kılınçer, hayvanlara karşı acımasız davrananın iyi bir insan olamayacağını belirtti.

Kılınçer, Hayvan Hakları Koruma Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, insanoğlunun hayatının birçok alanında hayvanlarda yararlanmayı öğrendiğini ifade etti.

Doğaya bilinçsizce yapılan müdahale ile bazı hayvanların soylarının tükendiği, bazılarının ise tükenmeye yüz tuttuğuna dikkati çeken Kılınçer, şunları kaydetti:

"Doğadaki bir türün yok olması, öteki türleri de olumsuz etkilemektedir. Bu durum, hayvanların korunması için bazı tedbirlerin alınmasını ve hiç vakit geçirilmeden ortak hareket edilmesini zorunlu hale getirmiştir. İnsanlar doğal çevreyi birlikte paylaştığımız hayvanların da yaşama hakkına sahip olduklarının bilincine vardı. Bunun sonucunda dünyada hayvanları koruma dernekleri kurulmaya başlandı. Bu dernekler 1931 yılında bir araya gelerek 4 Ekim gününü Hayvanları Koruma Günü ilan etti. Dünya Hayvanları Koruma Günü'nün misyonu, hayvanlara kötü muamelenin sona erdirilmesi ve onlara verilen değerin yükseltilmesi, dünya çapında hayvan refahı standartlarının geliştirilmesidir."

Türkiye'de 2004 yılında çıkartılan 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nu bu alanda gerçekleştirilen en önemli gelişme olarak değerlendiren Kılınçer, açıklamada şu görüşlere yer verdi:

"Bu kanunla bütün hayvanların yaşama hakları güvence altına alınmış, her çeşit kötü muamele ve uygulamalar yasaklanmış, kanuni müeyyidelere bağlanmıştır. Ayrıca her ilde kurulan İl Hayvanları Koruma Kurulu tarafından sürecin takip edilmesi hüküm altına alınmıştır. Bölge müdürlüğümüzün görev alanı içerisinde bu yılın 8 ayında doğada 316 yaban hayvanı zarar görmüş olarak bulunmuş, bunların 217'si tedavi edilerek tekrar doğaya bırakılmıştır. 16'sının ise tedavileri devam etmektedir. Ayrıca Bakanlığımızca, belediyeler tarafından kurulan geçici hayvan bakımevleri desteklenmektedir. Bu kapsamda bugüne kadar geçici hayvan bakımevlerine 4 bin 300 mikroçip ve 5 bin 850 kulak küpesi verilmiştir. Unutmayalım ki hayvanlara karşı acımasız davranan, iyi bir insan olamaz."