SAKARYA (AA) - Sakarya, Bartın ve Düzce'de bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer'in, Ankara'daki terör saldırısını gerçekleştiren terörist için kurulan taziye çadırını ziyaret etmesine tepki gösterdi.

İHH İnsani Yardım Vakfı Sakarya Şube Başkanı Sebahattin Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hezer'in ziyaretinin YPG ve PKK arasındaki iş birliğinin en açık ve somut kanıtı olduğunu söyledi.

DAEŞ bahanesiyle Suriye'yi kan gölüne çeviren Rusya ve iş birlikçilerinin, aynı şekilde Ankara'yı kan gölüne çeviren YPG güçlerine karşı bütün Batı'nın "üç maymunu" oynadığını belirten Aydın, "Biz de STK'lar olarak bu durumu lanetliyoruz. Terörü destekleyen, iş birliği içinde bulunan kişilerin milletvekilliği dokunulmazlıklarının bir an önce kaldırılıp yargılanması, yüce Meclisimizden beklediğimiz en büyük temennimiz" diye konuştu.

Aydın, Türk demokrasisinin teröre alan bırakacak kadar geniş olmaması gerektiğini dile getirerek, "Dolayısıyla halkımızın önünde açık bir şekilde ortada. PKK sıkıştıkça onların yandaşı olan milletvekillerinin bu hezeyanları daha da artacaktır ama toplumda karşılık bulmayan hezeyanlardır bunlar" ifadelerini kullandı.

İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (Mazlumder) Sakarya Şube Başkanı Nurullah Fatih Şentürk de şiddet ve çatışma ortamını körükleyen her türlü eylemi olduğu gibi, Ankara'da geçen hafta gerçekleştirilen terör eylemini de bir kez daha lanetlediklerini söyledi.

Ülke olarak kritik süreçten geçildiğini belirten Şentürk, "Menfur saldırıyı gerçekleştirdiği tespit edilen bir eylemcinin taziyesine milletvekili olarak katılımın, şiddet ve kutuplaşma ortamının durulmasına yönelik çabalara zarar vereceği aşikardır" değerlendirmesinde bulundu.

Şentürk, şiddet eylemlerinin tasvibi şeklinde de yorumlanabilecek her türlü söz ve davranıştan sakınılmasının, başta milletvekilleri olmak üzere herkesin dikkat etmesi gereken bir husus olduğunu vurguladı.

- Bartın

İHH İnsani Yardım Vakfı Bartın Temsilcisi Selami Ünsal da Güneydoğu ve ülkenin farklı yerlerindeki terör operasyonlarının yanı sıra Ankara'daki patlamada hayatını kaybeden şehitlere Allah'tan rahmet dileyerek, teröre yardım ve yataklık edenleri lanetledi.

Terör olaylarının üstesinden gelinmesi için ülkenin birlik ve beraberlik içinde mücadele etmesi gerektiğine dikkati çeken Ünsal, şöyle konuştu:

"TBMM'de ülkenin birliği ve bütünlüğü için yemin eden milletvekillerinin, terör eylemini gerçekleştirenlerin yanında olmasından son derece rahatsız olmaktayız. Bu konuda ilgili kurumlarca ivedi olarak yasal işlem başlatılması gerekmektedir. Her türlü terör destekçisi de gerekli cezayı almalıdır. Onlar Meclisimizin çatısının altında faaliyet göstermelerine rağmen, ettikleri yeminlere sadık değiller. Terör eylemlerine destek veren, teröristin taziyesine giden, terörist mezarını ziyaret edenlerin milletvekillikleri derhal düşürülmeli, PKK'ya yardım ve yataklık yapanların dokunulmazlıkları derhal kaldırılmalıdır.

Bu milletvekillerinin, sadece teröristlerin ailelerine taziyeye gitmesi, PKK, PYD, terör örgütü yandaşı olduğunun, terörden beslendiklerinin göstergesidir."

- Düzce

Memur-Sen İl Başkanı Orhan Kılıç, teröristin taziyesine katılmanın dokunulmazlık zırhının dışında bir eylem olduğunu söyledi.

Taziyeye katılanlara dokunulması gerektiğini vurgulayan Kılıç, "Bu taziye eylemine katılmak, 'Ben de olsam bu eylemi yapardım' demekle aynı anlama geliyor. 'İyi ki yaptın, destekliyorum' anlamına geliyor. Artık bunların dokunulmazlık kanunuyla bir alakası yoktur, bunun dışına çıkmıştır. Bunu destekleyenler de teröristle mücadele edildiği gibi, milletvekilinin de bu muameleyi görmesi gerekir" şeklinde konuştu.

HDP'nin şu anda Kürt halkını temsil etmediğini savunan Kılıç, sözlerini şöyle tamamladı:

"HDP, Kürt halkının derdiyle ilgilenmiyor. HDP, şu anda gerek doğudaki operasyonlarda gerekse 29 insanımızın canına mal olan eylemlerle birtakım mihrakların borazanlığını yapıyor. Bakıyorsun, doğuda PKK'nın savunduğu eylemlerin arkasında Suriyeli Muhaberat'ın temsilcisi, Ermenistanlı veya İranlı asker çıkıyor. PKK artık Türkiye'nin tüm düşmanları ile iç içe girmiş bir eylem yapıyor."