SİNOP (AA) - Sinop'ta her yıl geleneksel olarak ramazan ayının ortalarında düzenlenen ve iki gün süren Helesa Şenlikleri başladı.

Helesa Şenlikleri'nin açılışı geleneksel yürüyüşle yapıldı. Tersane mevkisinden başlayan yürüyüşte, katılımcılar maniler söyleyerek özel hazırlanmış bir gemi maketi ile Sinop sokaklarını dolaşarak, sonradan Yardım Sevenler Derneğine bağışlanacak olan bahşiş topladı.

Sinop'un en işlek caddelerini gezen grup, Vali Hasan İpek'in oturduğu konuta da gitti.

İpek, bu geleneği yıllardır devam ettiren Sinopluları tebrik ederek, bahşiş verdi.

Türk toplumunun geçmişinde hep güzel şeylerin olduğunu anlatan İpek, şöyle konuştu:

"Bu güzel geleneklerimizi köreltmek isteyen veya bunları göstermek istemeyen insanlar olsa da gerçekten bu geleneklerimiz var. İhtiyaç sahibi insanlarımıza Sinoplular bu şekilde yardım ediyordu. Dünyanın dört bir yanında Türkiye Cumhuriyeti olarak zor durumda olan insanlara da hem halk hem hükümet olarak çok ciddi yardımlar yapıyoruz. Bugün 3 milyona yakın Suriyeliye, 100 binlerce Iraklıya ve dünyanın birçok yerinden gelmiş insanlara ülke olarak bakıyoruz ve hiç yadırgamıyoruz. Ülkelerimize gelmelerinden rahatsız olmuyoruz. Bugün dünyada kişi başına düşen milli gelirleri orantıya vurursanız, dünyada en fazla yardım eden ülke Türkiye Cumhuriyeti ve Türk insanıdır."

- Helesa geleneği

Helesa geleneği, sözlü anlatılara göre, çok eski dönemlerde fırtınadan kaçan ve Sinop Limanına sığınan gemicilere dayanıyor.

Fırtınadan kaçarak Sinop Limanına sığınan bir geminin tayfaları kış şartları nedeniyle haftalarca burada mahsur kalınca, erzakları tükenir. Çaresiz kalan tayfalar, sonunda bir filikayla kente çıkıp ellerinde fenerle evleri dolaşarak, "Helesa, yelesa, heyemola yusa, yusa hop" diye mani söyleyerek yardım toplar.

Helesa'nın bu öyküden kaynaklanıp kaynaklanmadığı tam olarak bilinmese de gelenek, Sinop'ta bu hikayeye dayandırılarak yaşatılıyor.