BARTIN (AA) - SELİM BOSTANCI - Bartın'da otomobiliyle, "hız ihlali" yaptığı radarda tespit edildiği gerekçesiyle trafik ekipleri tarafından 172 lira para cezası kesilen sürücü, dava açarak cezayı iptal ettirdi. 

Ulus ilçesi Abdipaşa beldesi mevkisinde 74 BP 886 plakalı otomobiliyle seyreden Ramazan Çağlayan (58), hız sınırını aştığı ve radara girdiği gerekçesiyle trafik ekiplerince durduruldu.

80 kilometre hız sınırı olan yolda 98 kilometreyle radara girdiği gerekçesiyle 172 lira idari para cezası kesilen Çağlayan, duruma mahkeme yolunu seçerek itiraz etti.

Ulus Sulh Ceza Hakimliğine itiraz davası açan Çağlayan, dilekçesinde söz konusu yolda hızının 80’i aşmadığını ve haksız yere para cezası verildiğini, cezanın usule ve hukuka uygun olmadığını ifade etti.

Trafik ekiplerince uygulanan para cezasına ilişkin CD görüntülerini inceleyen mahkeme, görüntülerde 74 DC 437 plakalı başka bir otomobilin 104 kilometreyle hız sınırını aştığını, arkasında seyreden Çağlayan’a ait otomobilin hızının ise 82 kilometre olduğunu belirledi.

Ceza tanzim edilen yerde hız sınırının 80 kilometre olduğunu ve hız tespit cihazına ait görüntülerde Çağlayan’ın ceza alacak bir hıza ulaşmadığını tespit eden mahkeme söz konusu idari yaptırım kararının kaldırılmasına karar verdi.

Çağlayan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hızlı otomobil kullanma alışkanlığı olmadığını ve hız sınırı 120 olan otoyollarda dahi 90 kilometre hızla gittiğini söyledi.

98 kilometre ile hız sınırını aştığı yönünde ceza makbuzuyla karşılaştığında şaşkınlık yaşadığını, hız sınırını aşmadığını trafik ekiplerine bildirdiğini ancak kendisine mahkemeye itiraz hakkı olduğu söylendiğini ifade eden Çağlayan, şöyle konuştu:

“Uygulamanın olduğu noktada beni başka bir otomobil sollamıştı ve hızının fazla olduğunu düşündüğüm o otomobille karıştırdıklarını düşündüm.  Bu nedenle mahkemeye itiraz ettim ve haklı bulundum. CD görüntülerini inceleyen mahkeme, o sırada yanımdan geçen söz konusu otomobilin hız sınırını aştığını tespit etti ve bana verilen cezanın iptal edilmesine karar verdi. Yanımdan geçen otomobil, uygulama sırasında durdurulmamıştı ve ceza kesilip kesilmediğini de bilmiyorum."

Çağlayan, kendisine cezanın tebliğ edildiği gün 172 lira para cezasını ödediğini, kararın ardından dilekçeyle başvurduğu vergi dairesince paranın hesabına iade edildiğini de sözlerine ekledi.