655. Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali için Edirne’ye gelen ABD İstanbul Başkonsolosu Charles F. Hunter, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ile görüştü. Gürkan, ilk kez yağlı güreş izleyecek olan Hunter’ı, Yağlı Güreşler hakkında bilgilendirdi.
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, ABD İstanbul Başkonsolosu Charles F. Hunter ile Başkanlık Makamında bir araya geldi. Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ni izlemek için Edirne’ye gelen ABD İstanbul Başkonsolosu Charles F. Hunter’i kentte ağırlamaktan dolayı duyduğu mutluluğu dile getiren Gürkan, Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin Türk kültürünün çok önemli bir parçası olduğunu söyledi.
Türkiye’de yıl içerisinde 200’e yakın yağlı güreşin yapıldığı ifade eden Gürkan, “Kırkpınar Yağlı Güreşleri, Türkiye’de yapılan bu güreşlerin finali, Yağlı Güreşlerin olimpiyatı. Kırkpınar; dünyada olimpiyatlardan sonraki en eski spor organizasyonu. Kırkpınar’ın olimpiyat ile şöyle bir farkı var; olimpiyatların zaman zaman belirli nedenlerde kesintilere uğramış ama Kırkpınar’ her şartta ve durumda devam etmiş, Balkan Savaşı’nda, Kurtuluş Savaşı’nda, 1. Dünya Savaşı’nda. Biz son günlerde yaşanan olaylardan dolayı bu yıl Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali’nin sadece eğlence, festival kısmını iptal ettik” dedi.

İlk kez güreş izleyecek
Daha önce hiç yağlı güreş izlemediğini dile getiren ABD İstanbul Başkonsolosu Charles F. Hunter ise Gürkan’a güreşler sırasında nelere dikkat etmesi gerektiğini sordu. Bunun üzerine konuşan Gürkan, “Yağlı güreş bir taraftan güç gösterisi, diğer taraftan da ustalık gerektiren bir alan. Genelde aynı ağırlıktaki, tecrübedeki pehlivanlar birbiriyle güreşiyorlar. Kispet denilen özel bir giysileri var. Deriden yapılan. Güç, tecrübe ve şansında bu sporda etkisi var” diyerek, yağlı güreşler hakkında bilgi verdi.
(İHA)